Кашлицата без простуда е симптом на друго заболяване

Може да се дължи на лекарствата за кръвно

Кашлицата е рефлекс, реакция на тялото към някакъв дразнител или възпалителен процес. Тя често е спътник на настинката, но може да има и кашлица без настинка. В такъв случай тя може да е симптом на друго заболяване.

Всяка кашлица, включително такава без настинка, може да бъде продуктивна (т.е. с отделяне на храчки) или непродуктивна (суха).

Причините за продуктивна непростудна кашлица са хронична обструктивна белодробна болест (ХОББ); гастроезофагеална рефлуксна болест (навлизане на стомашни киселини в хранопровода), при която кашлицата обикновено се появява по време на сън; белодробно увреждане или дразнене на гърлото или хранопровода, причинено от продължително пушене; задръствания в белите дробове след вирусна инфекция.

Причините за непродуктивна кашлица без настинка са бронхоспазъм; алергия; АСЕ инхибитори, използвани за понижаване на кръвното налягане; излагане на прах и други вредни вещества; бронхиална астма.

Непростудната кашлица може да бъде симптом на рак на белия дроб, туберкулоза, тумор на медиастинума, сърдечна недостатъчност, плеврит и заболявания на нервната система.

При деца непростудната кашлица може да бъде причинена от остър ларингит, вдишване на тютюнев дим и емоционални проблеми. При кърмачета понякога показва никнене на зъби (физиологичен ринит).

По принцип всяко здраво дете кашля до 20 пъти на ден - това е така наречената физиологична, естествена кашлица. За разлика от патологичната, която е причинена от някакво заболяване, физиологичната кашлица без настинка е абсолютно нормална. С нейна помощ детето изчиства дихателните си пътища от храчки и чужди тела, попаднали в „кривото гърло“. Ако детето има физиологична кашлица, която не е настинка, не е необходимо лечение.

Ако имате продуктивна кашлица, разредителите на слузта, включително пиенето на много течности, могат да ви помогнат. Няма нужда да я потискате - все пак тя възниква като рефлекс за премахване на дразнителя.

За облекчаване на непростудната кашлица, дразненето и болките в гърлото, правете гаргара със солена вода (1/2 чаена лъжичка готварска сол на 1 чаша топла вода). Откажете цигарите, поне докато трае кашлицата. Овлажнявайте въздуха.
Ако почувствате болка при кашляне без настинка, в храчките се появява кръв и кашлицата не изчезва в рамките на две седмици, определено трябва да се консултирате с лекар. 

TRUD_VERSION_AMP:1//
Публикувано от Труд news

Този уебсайт използва "бисквитки"