КЕВР ще одобри по-висока цена на газа от очакваното

"Булгаргаз" поиска нова, по-висока цена на природния газ през декември. Тя ще е малко по-висока от обявеното преди дни. 

Предложението за корекция от 145,87 на 146,83 лв. за мегаватчас е направено тази сутрин от "Булгаргаз". Причината е рязкото повишаване на цената на Нидерландската борса, съобщи председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране Иван Иванов.

„В следобедните часове цената на природния газ за декември ще бъде обявена. Актуализираното предложение на "Булгаргаз" е 146,83 стотинки - с около лев повече от обявената. Допреди няколко дни се считаше, че цената ще бъде по-ниска от обявената, но в TTF цената на газа нараства.

Цената в зимните месеци показва ръст и той може да бъде овладян по единствения начин досега чрез ставка на количества от газохранилището в Чирен. Той е с цена, значително по-висока от тази, на която продават на "Булгаргаз" природен газ. Причината е, че беше съхраняван в период, когато цената на борсите беше твърде висока.

Има още една възможност да се повлияе в положителна посока на цената - ако се приеме на второ четене Законът за корпоративното подоходно облагане, купуване на по-малко количество природен газ от "Булгаргаз" и увеличаване на влиянието на азерския. Така може да се понижи цената на газа”, обясни Иванов

Регулаторът ще съобщи решението си да декемврийската цена след заседание днес следобед.

TRUD_VERSION_AMP:1//
Публикувано от Труд онлайн

Този уебсайт използва "бисквитки"