Кейт Бекинсейл: Няма да плета вкъщи и да чакам менопаузата

Очарование от Оксфорд

 

Режисьорът ми каза да отслабна за „Пърл Харбър“

Държа на качествената литература

Не спирам да тренирам

Обожавам писатели страдалци

Физически великолепната актриса Кейт Бекинсейл отпразнува 49 години преди дни с нови снимки, в които демонстрира отличното си тяло. Скоро предстои да я гледаме във филма „Дъщерята на затворника“. Кейт се специализира в жанра на зрелищата с бой и каскади, а преди три години беше в България за снимките на палавата екшън комедия „Jolt”, която преди време излезе по кината. 

В „Jolt” прочутата брюнетка бе с руса коса, но в добре познатата фантастична форма. Кейт е стегната екшън сирена, запазила сладостта на младостта в изящната си фигура. В последно време тя излиза с мъже, които са 20 години по-млади от нея - почти на възрастта на нейната дъщеря. Звездата от „Пърл Харбър”, „Подземен свят” и „Ван Хелзинг” поддържа и профил в „Инстаграм”, където радва милиони почитатели с шантави снимки и забавни истории с котките си. Разбира се, тя използва платформата и за солидна реклама на всичките си проекти.

- Кейт, какво ви привлече към героинята в екшън комедията „Jolt“?
- Тя не е идеална екшън героиня и пример за подражание. Не е модерен супергерой. Линди има страшно много недостатъци, но в същото време ви кара да изпитвате съчувствие и симпатия към нея. Да сте на нейна страна.

Има една сцена, в която някакъв мъж снизходително казва на Линди да се усмихне, а тя просто натиква лицето му в една стена. Има нещо освобождаващо да гледаш - поне на кино - човек, който няма задръжки на гнева си. Всички сме били в ситуации, в които просто сме искали да избухнем без да се интересуваме от последиците и обстоятелствата. Хареса ми и комбинацията от екшън и хумор.

В крайна сметка аз играя една жена, която има огромни проблеми с гнева и контролирането на импулсите. Линди изпада в опасни епизоди на агресия и се нуждае от специализирана, професионална помощ. А когато убиват нейния партньор, тя е готова да избухне. В този филм ще ме видите невероятно ядосана.

- Значи все още сте запалена по ролите в зрелищни филми с много бой и каскади?
- О, да. Нямам планове да се пенсионирам. Жените на моята възраст не са за подценяване. Вижте, няма вариант, при който ще си остана вкъщи и ще чакам менопаузата, докато плета на една кука. Мъжете над 40 правят каквото си искат, впускат се в нови връзки, купуват си мотори, татуират се. На жените се гледа с друго око. Това е двоен стандарт.

- Как поддържате фантастичната си физическа форма?
- Не спирам да тренирам. Вече съм пристрастена към фитнеса и здравословното живеене. Не винаги е било така, но сега не мога без спорт.

- Кога осъзнахте, че сте пристрастена към тренировките?
- Бях на двадесет и няколко години и не бях спортувала изобщо, когато режисьорът Майкъл Бей ми каза да отслабна за ролята в „Пърл Харбър”. Тогава не се почувствах особено добре, но с годините се запалих окончателно и вече всичко зависи от моя тренировъчен режим - настроение, нагласа, мотивация...

- Спазвате ли стриктен режим?
- Събуждам се, хапвам нещо и веднага отивам в залата. Понякога тренирам и два пъти на ден. Първо с тежести, а после кардио. Един солиден час поне минава в упражнения. Тренирам почти всеки ден от седмицата. Наблягам на чистите храни с протеин - пиле, яйца, съомга - както и много зеленчуци. Всеки ден ям салати с репички, брюкселско зеле и всякакви полезни зелени неща. Понякога си угаждам с хубав картофен чипс - животът все пак е кратък.

- Как се придържате към такава програма по време на снимки?
- Винаги гледам да тренирам. За снимките на”„olt” бях в България, където не познавах никой и ми представиха фитнес инструктор с прякор „Наказателят”. Йогата също е задължителен елемент от живота ми и ми помага много в подготовката за филми - никога не съм получавала тежка контузия и съм убедена, че редовните занимания с йога играят ключова роля.

- Кои са любимите ви фитнес движения?
- Правя много клекове със стриктна форма - страхотни за развитието на бедрата и дупето. Дават и сила. Обръщам огромни гуми по 75 килограма. Това е адски добро движение за долната част на тялото. През годините се запалих и по бокса - тези тренировки са невероятно полезни за цялостната кондиция. Особено ценни са ми за екшън ролите.

- Какво ви вълнува извън професията на актриса?
- Четенето. В нашето семейно огнище винаги е имало много книги. Родителите ми бяха актьори и държаха на качествената литература. Когато постъпих в Оксфорд наистина се задълбочих в четенето на най-разнообразни и богати текстове и произведения. Чела съм Достоевски в оригинал. Писала съм страшно дълги есета за руска литература, за други европейски класики. По това време бях пристрастена към книгите.

По-късно имах пауза от близо три години, в които нищо не четях. Изпаднах в криза на идентичността. Все едно съм работила дълго време в шоколадова фабрика и после нямам желание да видя дори и едно десертче. Още по-късно забременях и с бебето всичко се промени. Вече нямах време за нищо. Майчинството погълна цялото ми внимание и всичко останало мина на заден план. Днес отново съм на ти с четенето. Когато пътувам взимам със себе си поне шест книги.

- Кои автори препоръчвате на своите фенове?
- Още помня когато открих творчеството на Иън Макюън. Бях на 13 години и за мен неговите книги бяха най-удивителното нещо на света. Четях му романите дори в клас. След това се запалих по Реймънд Карвър и Силвия Плат. Обожавах онези автори страдалци. Тяхната проза може да бъде брутална.

Напоследък особено много харесах „Обичам Дик” на Крис Краус. Този роман ме притесни и привлече. Страшно обичам книги, които ме карат да искам да ги захвърля в другия край на стаята и в същото време не мога да спра да ги чета.

TRUD_VERSION_AMP:1//
Публикувано от Труд

Този уебсайт използва "бисквитки"