Кенеди обърна гръб на Тръмп, търси пост като секретар в кабинета на Харис

Независимият кандидат за президент Робърт Ф. Кенеди-младши е поискал среща миналата седмица с кандидата на Демократическата партия Камала Харис, за да обсъдят възможността да служи в нейната администрация, може би като секретар на кабинета, ако той хвърли подкрепата си зад нейната кампания и тя спечели. Това твърдят служители на кампанията на Кенеди, цитирани от The Washington Post.

Харис и нейните съветници не са отговорили с предложение за среща, нито пък  са проявили интерес към предложението, допълват източници. 

Желанието на Кенеди, изразено чрез посредници, следва среща в Милуоки миналия месец между Кенеди и републиканския кандидат Доналд Тръмп за обсъждане на подобна политическа роля и одобрение, което не доведе до споразумение. В тези дискусии Кенеди говори за съветване на Тръмп през втори мандат по здравни и медицински въпроси.

Независимият кандидат и съименник на най-известната американска политическа династия проучва множество варианти за бъдещето на своите президентски усилия, които отбелязаха спад в националните проучвания, след като президентът Джо Байдън отпадна от надпреварата. Неговата кампания проведе проучване, което се опита да сподели с демократите, според което Харис и Тръмп ще получат тласък в обществената си подкрепа в 31 щата, ако някой от кандидатите обяви публично, че Кенеди ще има роля в кабинета в тяхната администрация.

В момента Кенеди казва, че продължава кампанията си с очакването, че ще победи Тръмп и Харис. Той редовно се появява в интервюта, пуска план „Силна Америка“ за двупартийно управление и планира предстоящи митинги в щати като Аризона и Небраска. Но той също е оставил отворена възможността да се оттегли от надпреварата, ако намери друг начин да осъществи промяната, която търси в страната, казват неговите съветници.

„От началото на тази кампания казвахме, че хората трябва да разговарят помежду си“, каза Кенеди в интервю в сряда. „Това е единственият начин за обединение на страната.

Той сподели, че се надява Харис да преразгледа предложението си за среща. „Мисля, че това е стратегическа грешка за тях. Това е моята гледна точка", каза Кенеди. „Мисля, че те трябва да търсят всяка възможност. Мисля, че ще бъде много оспорвано състезание.”

Последният кръг от контакти следва по-ранни усилия да се убедят демократите, че Кенеди би бил по-добър кандидат от Байдън. Дори след като Кенеди напусна битката за номинация на Демократическата партия, за да продължи независима кампания за президент миналия ноември, съветниците му продължиха да настояват частно, че той може да замени Байдън като кандидат на Демократическата партия.

Амарилис Фокс Кенеди, ръководител на кампанията и снаха на кандидата, твърди в априлски имейл до демократите, получен от The Washington Post, че Байдън не може да спечели надпреварата. „Както стоят нещата, Байдън ще загуби. Ако Боби отпадне, Тръмп ще спечели с още два щата“, написа тя. „Ако Байдън отпадне, Тръмп ще загуби. Само Боби може да спечели това.”

Демократите месеци наред атакуваха Кенеди, защото Тимъти Мелън, наследник на банкова фамилия от Питсбърг, е основен донор както на независима група, подкрепяща Кенеди, така и на отделна група, подкрепяща Тръмп.

„Никой няма никакво намерение да преговаря с маргинален кандидат, финансиран от MAGA, който е потърсил работа при Доналд Тръмп в замяна на одобрение“, каза Лис Смит, съветник на Националния комитет на Демократическата партия.

Кампанията на Кенеди това лято се опита да достигне до посредници от Демократическата партия, включително холивудския агент за таланти Ари Емануел и режисьора Роб Райнър, с надеждата да започне диалог с представители на Демократическата партия, според хора, запознати с усилието, които са говорили при условие за анонимност, за да опишат частни разговори. Няма резултат от тези срещи. 

Ден след като Байдън се представи катастрофално в дебата с Тръмп през юни, екипът на кампанията на Кенеди се свърза с роднина на основателя на Airbnb Джо Гебия в опит да изпрати съобщение до Рон Клайн, дългогодишен съветник на Байдън, който наскоро беше нает от Airbnb като главен юрисконсулт.

„Демократите трябва да номинират Кенеди. Той е единственият разглеждан кандидат, който може да победи Тръмп“, се казва в съобщението според копие, получено от The Post. „Моля, помислете малко. Кенеди ще спечели, демократите ще запазят Белия дом и американците ще избегнат повторението на Тръмп, от което толкова много хора в тази нация се страхуват."

Клайн каза в текстово съобщение в сряда, че е чул от втора ръка, че кампанията на Кенеди се опитва да се свърже с него, но че той не е отговорил на искането.

Човек, който говори при условие за анонимност, за да опише взаимодействието, твърди, че е забелязал Кенеди в хотел тази седмица в Уест Палм Бийч, Флорида, недалеч от щаба на кампанията на Тръмп и дома на Тръмп във Флорида. В интервюто си в сряда наследникът на династията Кенеди отказа да коментира дали е бил в Уест Палм Бийч или дали е продължил разговорите с кампанията на Тръмп.

Съветниците от кампанията на Тръмп, които също пожелаха анонимност, за да опишат разговорите между двамата, казаха, че все още поддържат връзка с Кенеди и неговия старши екип, а някои от съветниците очакват Кенеди да се откаже и да подкрепи Тръмп. В представянето си пред Тръмп в Милуоки той обсъди и работа на ниво кабинет.

Откакто Байдън напусна надпреварата през юли, позицията на Кенеди в националните проучвания изглежда е намаляла, което предполага, че Харис е успяла да привлече някои от предишните си поддръжници. Средните национални социологически проучвания на Post през юли, когато Байдън все още беше в надпреварата, показаха, че Кенеди получава около 9 процента. Откакто Байдън отпадна от надпреварата, същата средна стойност показва, че Кенеди получава около 5 процента на национално ниво.

Представители на кампанията на Кенеди смятат, че като цяло той изтегля непропорционално подкрепата на Тръмп на този етап от надпреварата, въпреки че има вариации в отделните държави. Дори Кенеди да се оттегли от надпреварата и да подкрепи един от двамата кандидати, неговата кампания смята, че има щати, в които той няма да може да премахне името си от бюлетината. Предсрочното гласуване в някои щати започва следващия месец.

Кенеди каза в сряда, че не е имал никакъв контакт с Демократическата партия от началото на кампанията си. Националният комитет на Демократическата партия предприе агресивни правни и политически усилия, за да намали привлекателността на Кенеди и други претенденти от трети страни.

„Единственият контакт, който имам с DNC, е, че ме съдят чрез посредници“, каза Кенеди.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд онлайн

Този уебсайт използва "бисквитки"