Керемедчиев за стрелбата по Тръмп: Агресията между двете ядра става все по-видима

Насилието съпътства политическия живот на Доналд Тръмп, то е част и от неговата реторика по време на срещите му с неговите симпатизанти. Неговата реторика предизвиква яростна подкрепа от страна на привържениците му и яростна опозиция от неговите опоненти. Разделението на американското общество е много дълбоко и агресията между двете ядра става все по-видима. Изборите, които ще видим, ще бъдат под сянката на насилието. Това коментира в студиото на "Твоят ден" по NOVA NEWS бившият зам.-министър на външните работи Милен Керемедчиев.

"Неуспешният предишен атентат срещу Тръмп е активизирал мерките за сигурност. Историята на нападателя е интересна. Той е бивш републиканец, поддръжник на Тръмп, бил е кандидат за кмет на Хонолулу преди две години. После се е случило нещо и той се е трансформирал в яростен противник на Тръмп", обясни бившият зам.-ректор на Академията на МВР доц. Милен Иванов.

Според Керемдчиев досега от "Сикрет сървис" са имали доста по-меки мерки относно кандидатите за президенти и техните семейства. "Има увеличаване на охраната на Донлад Тръмп след първия опит за покушение, но той не е променил своя ежедневен начин на водене на живота си, показвайки пренебрежение към това, което се случва", добави той.

Иванов посочи, че вероятно е имало много други предотвратени атентати, за които не се знае. "Има разлика между двамата атентатора – първият се е учил да стреля с баща си, а вторият има професионален боен опит. Той много спокойно е приел своето задържане, което означава, че той целенасочено и съзнателно е отишъл там, носил е камера, с която да заснеме целия процес", заяви Керемедчиев.

Двамата гости коментираха и темата за "Шенген". Припомняме, че от 16 септември Германия въвежда временен контрол по всички свои сухопътни граници. Мярката ще бъде приложена на границите с Франция, Люксембург, Нидерландия, Белгия и Дания първоначално за период от 6 месеца.

"Германия затваря всички свои граници и започва да спира и връща нелегални мигранти от своите граници към Австрия. Нидерландия ще въведе може би най-строгите мерки за екстрадиция на нелегалните емигранти откакто съществува като държава.  Всяка една от страните членки започна да изгражда граничен контрол", обясни Керемедчиев.

Според доц. Иванов въвеждането на строг граничен контрол по границите на Германия, ще доведе до ефекта на доминото – всички останали държави ще въведат същия контрол. "Крайно пострадали ще са държавите, които са външни граници на ЕС. България и Италия ще са най-тежко засегнати, защото всички тези мигранти ще започнат да се връщат към страната, която ги е регистрирала при влизане в ЕС", добави той пред Nova News.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд онлайн

Този уебсайт използва "бисквитки"