Киев изразил готовност за преговори с Москва (обзор)

Външният министър Кулеба на посещение в Китай

Руснаците щурмуват центъра на Ню Йорк

Удариха западни наемници в Измаил

Украйна е готова за “добронамерени” мирни преговори с Русия, стига и Москва е готова за това. Това заяви украинският външен министър Дмитро Кулеба, цитиран от “Ройтерс”.

Кулеба направи изявление днес, по време на срещата си с китайския си колега Ван И в южнокитайския град Гуанджоу, като уточни, че засега нямало такива индикации от Москва.

От своя страна Ван е подчертал, че решаването на “украинския конфликт” трябва да стане на масата за преговори, а Китай е готов да посредничи за това, каза на пресконференция говорителката на китайското външно министерство Мао Нин.

В изявлението на китайското външно министерство се казва също, че министърът е посочил, че и Украйна, и Русия вече показвали в различна степен сигнали за готовност за преговори.

Според изявлението на китайското външно министерство от своя страна Кулеба е подчертал, че Киев цени високо позитивната и конструктивна роля на Китай “за насърчаване на мира”.

“Сигналът на Украйна за преговори с Москва е в унисон с позицията на Русия, но са нужни още подробности”, коментира говорителят на Кремъл Дмитрий Песков.

В тази връзка украинското издание “Страна” припомня, че неотдавна Пекин отказа да отиде на свиканата за Украйна мирна конференция в Швейцария, където Москва не беше поканена.

Сега обаче, президентът Володимир Зеленски публично заявява, че очаква Русия да присъства на следващата среща, която се очаква през ноември. Според медията Пекин предлага замразяване на войната по фронтовата линия, докато Кремъл изисква като условие за преговори да му бъде прехвърлена цялата територия на четирите югоизточни района.

Именно върху това щяла се съсредоточи украинската дипломация - така че Москва да приближи исканията до предложението на Китай, което да отвори прозорец за преговори.

“Страна” отбелязва също, позовавайки се на близкия до Киев Tелеграм канал Deep State, че руските сили са превзели квартал в Ню Йорк - малко градче в близост до Донецк.

Свързваните с украинското ГРУ анализатори отбелязват също за проблеми край Прогрес, отново в Донецкия участък, където бойци на Киев на практика са обкръжени, пише УНИАН.

Междувременно властите в Одеска област съобщиха, че дунавският град Измаил и районът са били атакувани с дронове, като са нанесени са щети на пристанищната инфраструктура и на пететажна жилищна сграда. Трима души са ранени, двама от тях в много тежко състояние.

По непотвърдена информация, разпространяваща се в руските канали, в сградата са се намирали 200 чуждестранни наемници, както и офицери от украинските въоръжени сили.

Нападения с дронове и ракети имаше и по град Харков, както и по населени места в Сумска и Донецка области. Тамошните власти обявиха, че трима мирни граждани са били убити.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд news

Този уебсайт използва "бисквитки"