Киев: Русия използва хиперзвуковата ракета "Циркон" в Украйна (ВИДЕО)

Русия използва хиперзвуковата ракета "Циркон" в Украйна. Киевският институт за криминалистика съобщава, че на 7 февруари Русия е използвала на украинска територия ракета 3M22 "Циркон", за която се твърди, че е хиперзвукова, съобщи "Украинская правда".

Това заяви директорът на Киевския научноизследователски институт по съдебна експертиза Александър Рувин
 „Експертите на Киевският институт за криминалистика провеждат изследване на руските ракети, с които е атакувана Украйна на 7 февруари.

По предварителна информация действително имаме доказателства за използването на ракетата 3М22 Циркон. Това се доказва от маркировки върху части и отломки, идентификация на компоненти и части и характеристики на съответния тип оръжие.

Като цяло руските ракети имат части, които могат да се използват едновременно в няколко вида продукти, докато други са компоненти само за конкретни модели. В случая виждаме елементи, характерни конкретно за ракетата тип 3М22 Циркон.

Части и отломки от реактивния двигател и кормилните механизми имат специфични маркировки.

Ракетата 3M22 "Циркон" се състои от компоненти, които са обозначени със съответните маркировки 3L22, 3V22 и така нататък, тоест буквата може да се различава, но общата маркировка за ракети е 3M22.

На няколко фрагмента чрез лазерно гравиране и щамповане е направен надпис 3Л22, който указва конкретна единица от конкретно изделие. В допълнение, болтовете на кормилните механизми са маркирани с цифрите 26, което е характеристика на "Циркон". Други маркировки върху отломките на ракетата показват датата на производство на компонентите й - конкретно 2023-2024 г. Това означава, че ракетата е сглобена наскоро.

Микроелектрониката е зле запазена и е практически невъзможна за анализ поради физически повреди. Предприемат се мерки за установяване на състава на метала от фрагменти от корпуса на ракетата и топлоизолационни материали."

Според директора на института ракетата е изпратена в район, където няма военни съоръжения, а гражданска инфраструктура и са пострадали цивилни.

Производителят декларира следните характеристики на ракетата: обсег - 600-1500 km, скорост до Mach 8-9, тегло на бойната глава около 300-400 kg, дължина 8-10 m.

Въпреки това, както отбелязва Киевският институт по криминология, оръжието не отговаря на декларираните тактико-технически характеристики. В хода на по-нататъшното проучване информацията ще бъде детайлизирана.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд онлайн

Този уебсайт използва "бисквитки"