Ким Чен Ун за рождения ден на Путин: Моят най-близък другар!

Севернокорейският лидер Ким Чен Ун изпрати послание за рождения ден на руския президент Владимир Путин, наричайки го свой „най-близък другар“.

Ким, поздравявайки Путин за 72-ия му рожден ден, добави, че отношенията между двете страни ще бъдат издигнати на ново ниво.

Отношенията между Пхенян и Москва се задълбочиха от началото на войната в Украйна - в ход, който разтревожи Запада.

Отделно във вторник Ким каза, че Пхенян ще ускори стъпките, за да превърне страната му във военна суперсила с ядрени оръжия.

Според Yonhap News, цитирайки севернокорейската държавна медия KCNA, Ким похвали отношенията между двете страни, като каза, че те са станали "непобедими и вечни" след посещението на Путин в Пхенян през юни.

„Срещите и другарските връзки между нас... ще допринесат положително за по-нататъшното консолидиране на вечната основа на приятелството между КНДР и Русия“, добави той, споменавайки Северна Корея с официалното й име Корейска народнодемократична република.

Връзката между Северна Корея и Русия датира от десетилетия - до Сталин и Ким Ир Сен, дядото на Ким. Съветският съюз подкрепи Северна Корея в първите дни с оръжия и технологии, а Пхенян никога не е искал да разчита изцяло на Китай - на който не вярва напълно.

По-рано тази година Путин и Ким подписаха споразумение, в което се ангажираха да си помагат взаимно в случай на „агресия“ срещу която и да е от страните – въпреки че не беше ясно какво би представлявало агресия.

Ким е обвинен, че помага на Русия във войната срещу Украйна, като й доставя оръжия в замяна на икономическа и технологична помощ. Има и все повече доказателства, че Русия е разполагала севернокорейски ракети в Украйна.

За Путин отношенията вероятно са по-скоро тактически, отколкото стратегически. Той се нуждае от подкрепа за войната си в Украйна и Северна Корея със сигурност ще е готова да му продаде каквито боеприпаси е готов да плати.

Джефри Луис, директор в Центъра за изследвания на неразпространението на Джеймс Мартин, по-рано каза, че и Ким, и Путин се „опитват да намалят болката от международните санкции, като създадат алтернативна мрежа от приятели и партньори извън обсега на санкциите на САЩ“.

Северна Корея със сигурност може да извлече огромна полза от достъпа до руска военна технология – която въпреки проблемите на Русия все още е много по-напреднала от собствените системи на Северна Корея с обратно инженерство.

Северна Корея се опитва преди всичко да усъвършенства своя ядрен и ракетен арсенал. Тя постигна много изненадващ напредък през последното десетилетие в производството на нови ракетни системи и миниатюризирането на своите ядрени устройства.

Но Русия има много по-напреднали проекти за термоядрени бойни глави, проекти за летателни апарати и проекти за ракетни двигатели с твърдо гориво.

По време на посещението на Ким в Русия през септември 2023 г. Путин обеща да помогне на Северна Корея да разработи сателитите си след няколко неуспешни изстрелвания от Пхенян.

Южнокорейски депутат също отделно във вторник заяви, че военните на Сеул са открили очевидни признаци, че Северна Корея е започнала да строи възможна ядрена подводница. Строителството все още е в начален етап и „необходимо е допълнително потвърждение дали е с ядрено захранване.

TRUD_VERSION_AMP:1//
Публикувано от Труд онлайн

Този уебсайт използва "бисквитки"