Ким Чен Ун: Превръщането ни във военна и ядрена сила ще се ускори

Севернокорейският лидер Ким Чен Ун заяви, че страната му ще ускори стъпките си към превръщането си във военна суперсила с ядрени оръжия и няма да изключи възможността да ги използва, ако бъде атакувана от врага, съобщи държавната информационна агенция KCNA, цитирана от Reuters.

Ким Чен Ун спомена южнокорейския президент Юн Сук Йол по име за втори път в рамките на една седмица, заклеймявайки Сеул, че се е заговорил с Вашингтон за дестабилизиране на региона, за да замаже факта, че дори не разполага с подходящи стратегически оръжия.

 „Юн Сук Йол направи някакъв безвкусен и вулгарен коментар за края на републиката в речта си и това показва, че той е напълно погълнат от сляпата си вяра в силата на господаря си“, цитира KCNA думите на Ким Чен Ун.

„За да бъда честен, ние нямаме абсолютно никакво намерение да атакуваме Южна Корея“, каза той в речта си в Университета за национална отбрана Ким Чен Ун, тренировъчна база за елитни военни специалисти.

 „Всеки път, когато излагах нашата позиция за използването на военна сила, използвах ясно и последователно квалификацията „ако“. Ако враговете се опитат да използват сила срещу страната ни, военните на републиката ще използват цялата настъпателна мощ без колебание. Това не изключва използването на ядрени оръжия. Нашите стъпки към превръщането ни във военна суперсила и ядрена сила ще се ускорят“, добави още Ким Чен Ун

Северна Корея от десетилетия преследва програма за ядрени оръжия и се смята, че разполага с достатъчно делящи се материали за изграждането на десетки оръжия. Тя е провела шест подземни теста за ядрена детонация.

TRUD_VERSION_AMP:1//
Публикувано от Труд онлайн

Този уебсайт използва "бисквитки"