Ким Чен Ун присъства на изпитателни пускове на тов тип инсталация 600 мм MLRS

Лидерът на Северна Корея Ким Чен Ун присъства на изпитателните пускове на нов тип 600 mm MLRS. Това съобщи Корейската централна информационна агенция (KCNA).

По думите му инсталацията е предназначена за подобряване на техническите характеристики в съответствие с изискванията за оперативно използване. По-специално, шасито е подобрено, а процесът на стрелба е напълно автоматизиран. По време на учението, пише KCNA, е извършена "пробна залпова стрелба".

MLRS с калибър 600 мм бяха пуснати на въоръжение в Корейската народна армия през 2023 г. Пхенян заяви, че те могат да бъдат използвани за изстрелване на тактически ядрени оръжия.

На 12 септември японското министерство на отбраната обяви изстрелването на няколко балистични ракети от КНДР. Според тях поне двама от тях са прелетели по 350 км с максимална височина на полета 100 км.

Ким Чен Ун инспектира и Института за ядрени оръжия и базата за производство на ядрени материали за атомни оръжия, където си постави цели за разширяване на производството на такива материали. На място той се запозна с производството на бойни глави за ядрено оръжие и ядрени материали. Севернокорейският лидер очерта важни задачи в дългосрочния план за увеличаване на производството на ядрен материал за атомни оръжия“, се казва в изявление на KCNA.

По-специално се отбелязва, че той е наредил да се увеличи броят на центрофугите за обогатяване на уран. Според него, за да се изпълни задачата за увеличаване на арсенала „в геометрична прогресия“, е необходимо „не да почиваме на лаврите си, а да увеличим броя на центрофугите“, да увеличим тяхната мощност, а също така „да насърчим работата по въвеждането на нови центрофуги” за укрепване на “базата за производство на ядрени материали за ядрени оръжия”.

Обяснявайки важността на работата в тази насока, Ким Чен Ун отбеляза, че „напоследък ядрените заплахи от страна на американските империалисти и техните сателити стават по-открити и преминават червената линия“.

„Средата на сигурност, пред която е изправена КНДР, особеността на нашата революция, която изисква постоянен отговор и сдържане от страна на Съединените щати, и потенциалните заплахи изискват от нас непрекъснато и допълнително да разширяваме и укрепваме нашите отбранителни способности и способността да стартираме превантивен удар“, каза той, отбелязвайки централната роля на ядрените сили и способностите за превантивен удар. 

TRUD_VERSION_AMP:2//
Публикувано от Труд онлайн

Този уебсайт използва "бисквитки"