Ким Чен-ун: Русия и Северна Корея навлизат в период на нов висок просперитет

Отношенията между Русия и КНДР навлязоха в период на „нов просперитет“. Това заяви севернокорейският председател Ким Чен Ун, по време на преговори в Пхенян с руския президент Владимир Путин, съобщават руски медии.

„Отношенията между нашите страни навлизат в период на нов висок просперитет, който не може да се сравни дори с периода на корейско-съветските отношения от миналия век“, подчерта той.

 „Сега ситуацията в света става все по-сложна и се променя бързо. В такава ситуация възнамеряваме допълнително да засилим стратегическата комуникация с Русия, с руското ръководство“, добави Ким Чен Ун.

Лидерът на КНДР също изрази подкрепа за Русия в провеждането на специалната военна операция, като каза, че руската армия защитава суверенните граници на страната.

В резиденцията Кумсусан се провеждат преговори между Владимир Путин и Ким Чен-ун като част от делегации. Лидерите на двете страни се срещнаха сутринта на 18 юни на площад Ким Ир Сен в Пхенян. По традиция в самото начало на събитието бяха изпълнени химните на двете страни, последвани от почетен караул, след което лидерите представиха своите делегации. По време на срещата с лидера на КНДР Путин подчерта, че отношенията между Пхенян и Москва се основават на принципите на равнопоставеност и взаимно зачитане на интересите на двете страни, а подвигът на съветските и корейските граждани през 1940-1950-те години стана основата за тях.

Путин ще бъде на посещение в КНДР на 18 и 19 юни. 

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд онлайн

Този уебсайт използва "бисквитки"