Кино на живо в София

Може ли киното отново да бъде колективно преживяване благодарение на сцената

Световен театър в София 2017 представя „Кино на живо” – на кинорежисьорите Брент Грийн - аниматор и Сам Грийн –номиниран за Оскар за най-добър документален филм с „The Weather Underground“ през 2004 г.

Единият прави късометражни филми, а другият снима документално кино. И въпреки че фамилното им име е едно и също, те не са роднини. Аниматорът Брент Грийн и номинираният за „Оскар“ кинорежисьор Сам Грийн (The Weather Underground) размиват границите на киното, като съчетават представянето на своите изключителни филми с музика на живо и разказване на истории. Докато оркестър от изтъкнати музиканти създава звуковата среда, на екрана анимационни кадри от Брент трептят в стила на южняшката готика. Сам показва завладяващи документални истории за мечтатели и реализатори: кои са дълголетниците на Америка, какво е записвал тайно великият Луис Армстронг и др. В това „кино на живо“  образи, идеи, музика и думи се преплитат всеки път наново по уникален начин.

Кино на живо” ще бъде представено на 7  юни, сряда, от 20:00 на сцената на Столичния куклен театър  с музика на живо  изпълнена от Брендан Канти, Джеймс Канти, Ребека Фун, Кейт Райън и с участието на режисьорите.

Те са представяли свои произведения в престижни пространства като Музея за модерно изкуство MoMA в САЩ, както и на най-големите филмови фестивали. Тук те съчетават театралната ситуация и филмовото изкуство в търсене на същинската природа на киното. Днес гледането на филми става все по-изолирано, индивидуално занимание. Двамата артисти си поставят за цел да го превърнат отново във въздействаща среща и колективно преживяване.

„Кино на живо” се изпълнява на английски език със субтитри на български.

 

 

За авторите

 

Сам Грийн е кинодокументалист и работи и живее в Ню Йорк. Най-новият му документален филм „Любовната песен на Р. Букминстър Фулър“ е за легендарната инди рок група „Yo La Tengo“ и в момента се представя в различни държави. През 2004 г. Грийн е номиниран за „Оскар“ за документалния му филм „The Weather Underground“, включен и авторитетното Уитни Биенале. Грийн завършва журналистика в Калифорнийския университет, Бъркли, където учи и документално кино при реномирания режисьор Марлон Ригс.

 

Брент Грийн е самообразован визуален артист и филмов автор. Неговите филми са показвани, често под музикален акомпанимент на живо, в различни пространства като MoMa, Walker Art Center, The Kitchen, на филмовия фестивал „Сънданс“, а също и по покриви, складове и галерии по цял свят. Той развива практиката да представя своите скулптурни работи и мащабни инсталации в съчетание с анимационни филми, включително и в самостоятелни изложби. Негови творби са част от престижни колекции на различни музеи за изкуство като Hammer Museum, MoMA и Музеят за американско фолклорно изкуство.

 

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Христо Кьосев

Този уебсайт използва "бисквитки"