Кирил Домусчиев: Синдикатите пречат на развитието на държавата

Моя лична позиция е, че синдикатите са вредни за България. Синдикатите пречат на развитието на икономиката, на развитието на държавата и, пречейки на развитието на икономиката, те пречат и на развитието в социалната сфера и на всички сфери на обществения живот. Това заяви председателят на КРИБ Кирил Домусчиев на пресконференция на национално представителните работодателски организации, обединени в АОБР (Асоциация на организациите на българските работодатели – КРИБ, АИКБ, БСК и БТПП).

„Там, където няма синдикати, бизнесът върви. Предприятията се развиват. Не случайно на много места, където компаниите са успешни, синдикатите ги няма. Наблюдаваме, обаче, едно връщане към началото на прехода – синдикатите тогава бяха на входа и на изхода на предприятията, а сега са на входа и на изхода на държавата. Превърнахме се в синдикална република“, каза още г-н Домусчиев.

Във връзка с „клас прослужено време“ Домусчиев каза, че освен несправедливостта, която поставя в неравно положение младите и възрастните специалисти, в предприятията се налага хора по цял ден да се занимават да начисляват и смятат класове. Това е поредната административна и бюрократична тежест, наложена защото така искат синидкатите и затова се сравняваме с държави като Венецуела, Боливия и Камбоджа.

„Имам пет завода в САЩ и там няма такива класове, отчисления. Там си задържаме добрите работници с това, че им даваме добри заплати“, посочи председателят на КРИБ.

„Баща ми Петър е на 75 години и продължава да работи в едно от нашите предприятия. Той цял живот е ръководил хора и винаги ми е казвал: „Сине, от профсъюзните (синдикалните) деятели по-големи мързеливци няма“. И той е прав - не случайно хората го познават, уважават и знаят, че той е много мъдър“, каза Кирил Домусчиев.

В отговор на журналистически въпрос трябва ли Националният съвет за тристранно сътрудничество (НСТС), т.нар. Тристранка, да продължава да съществува като орган в този си вид, председателят на КРИБ каза: „Тристранката е нещо хубаво, което съществува в тази държава, но за съжаление, тя е опорочена и предадена от синдикатите, които виждате, че обърнаха нещата на двустранка. Ходят си при министър-председателя, правят си изявления, карат вицепремиера по икономическите въпроси да се извинява публично. Нали разбирате, че това не е нормално. Реално Тристранката е опорочена от една от страните, която е излязла по този начин от идеята за Тристранка. И ние, работодателите, се принуждаваме, вместо да обсъждаме тези неща в Тристранката, да ги споделяме пред вас - медиите, като нормална реакция на всичко, което се случва“.

В отговор на въпрос с кого от компетентните представители в правителството може да се проведе диалог, г-н Домусчиев заяви: „Считам, че диалогът трябва да се води с министър-председателя и с ресорните министри. Единият министър, който при нашата среща с министър-председателя със сигурност бихме помоли да присъства, е финансовият министър, защото той разбира от сметки. Това, което представихме в нашите таблици, министър-председателят ще го разбере, но трябва да го потвърди и финансовият министър. За да каже, че ние сме прави, защото сметката е проста, но когато е смятана от синдикалист, тя е манипулирана, има и грешки. Към друг няма към кого да се обърнем, защото най-високото ниво в държавата е министър-председателят“, каза председателят на КРИБ Кирил Домусчиев.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд онлайн

Този уебсайт използва "бисквитки"