Китай и Русия срещу хегемонията на САЩ (обзор)

На среща военните министри излязоха с обща позиция

Винят Вашингтон в агресия и натиск

САЩ предприемат срещу Китай същите агресивни действия във военната сфера, тактиката за сдържане, както и срещу Русия, но двете страни съвместно ще противостоят на Вашингтон. Това заяви китайският военен министър Вей Фенхе на работна среща с руския си колега Сергей Шойгу, предаде РИА “Новости”.

“Току-що министърът ми разказа за военните заплахи, натиска и сдържането от страна на САЩ срещу Руската федерация. САЩ предприемат същите действия и срещу Китай”, посочи Фенхе пред Шойгу.

“Отбелязваме огромно плодотворно сътрудничество във всички области. Особено заставайки пред безумното възпиране от страна на САЩ, Китай и Русия са сплотени като една велика планина. Нашата дружба е нерушима. Ние заедно сме противодействали на хегемонията на САЩ и се обявяваме против фалшивия демократичен режим на САЩ и фалшивия мултикултурализъм, както и против новите прояви на студената война в нова форма. И по този начин ние сме показали, че нашите взаимоотношения са по-добри от съюзнически”, допълни още Фенхе.

В разговорите си двамата министри утвърдиха пътна карта за сътрудничество в периода 2021-2025 г.
“Признателен съм за вниманието, което отделяте на развитието на военното сътрудничество между страните ни. В сложната епидемиологична обстановка, предизвикана от пандемията от коронавируса, ние продължаваме да си сътрудничим плодотворно. Нашите въоръжени сили взаимодействат на земята, в морето и във въздуха”, посочи от своя страна Шойгу.

Сергей Наришкин категоричен

Плановете за инвазия в Украйна са US пропаганда

САЩ и НАТО продължават да бият тревога

Русия няма планове да нахлува в Украйна, категоричен е шефът на руското външно разузнаване Сергей Наришкин.

Русия няма планове да нахлува в Украйна и всички твърдения за обратното са злонамерена американска пропаганда, заяви шефът на руското външно разузнаване Сергей Наришкин, цитиран от Ройтерс.

САЩ, НАТО и украински представители бият тревога през последните седмици заради, по думите им, необичайни движения на руски войски край границата с Украйна. Те намекват, че Москва може да се готви да предприеме атака. Русия неколкократно заяви, че може свободно да придвижва войските си на своя територия и че това не бива да тревожи никого.

“Трябва да успокоя всички. Нищо подобно няма да стане”, каза Наришкин в интервю за руската държавна телевизия.

“Всичко по тази тема е злонамерена пропаганда на Държавния департамент на САЩ”, добави той.

Наришкин говори ден след като заместник-държавният секретар на САЩ по европейските и евразийските въпроси Карън Донфрид заяви, че всички опции са на масата що се отнася до това как ще се отговори на струпването на руски войски по украинската граница.

TRUD_VERSION_AMP:3//
Публикувано от Труд

Този уебсайт използва "бисквитки"