Китай изгони канадски дипломат

Китай днес изгони канадски дипломат от Шанхай, след като Отава нареди на базиран в Торонто китайски дипломат да напусне страната, предава Ройтерс, цитирана от БТА.

Канада вчера изгони китайския дипломат Чжао Вей, след като доклад на канадското разузнаване го обвини, че се е опитал да вземе на прицел канадски депутат, отправял критики срещу отношението на Китай към мюсюлманското уйгурско малцинство.

"Няма да толерираме каквато и да била форма на чуждестранно вмешателство", заяви вчера канадската министърка на външните работи Мелани Жоли.

В отговор на "необоснованите действия" от страна на Канада Китай е наредил на Дженифър Лин Лалонд от канадското консулство в Шанхай да напусне страната до 13 май, стана ясно от изявление на китайското министерство на външните работи. Ведомството добави, че Китай си запазва правото да предприеме допълнителни мерки в отговор.

През 2021 г. канадската разузнавателна агенция публикува доклад за китайското влияние в Канада, в който имаше информация за потенциални заплахи срещу консервативния депутат Майкъл Чон и неговото семейство. Подробности за доклада станаха известни на 1 май, когато канадският вестник "Глоуб енд мейл" (Globe and Mail) съобщи, че Китай е търсил информация за Чон и семейството му в Китай, вероятно в опит да го сплаши.

"Не трябваше да минат две години, преди правителството да вземе това решение", заяви Чон пред репортери.

Китай заяви, че никога не се е намесвал във вътрешните работи на Канада и няма интерес да го прави. Китайското генерално консулство в Торонто заяви, че докладът за Чон няма "никаква фактическа основа и е напълно неоснователен".

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд онлайн

Този уебсайт използва "бисквитки"