Китай обяви победа над COVID-19

Различни западни проучвания подкопават данните на Пекин

СЗО оспорва методите за преброяване на загиналите

Анализи предполагат до над 1,5 млн. починали

Китайското правителство обяви “решителна победа” в битката срещу COVID-19, твърдейки, че е създало “чудо в историята на човешката цивилизация” в успешното управление на Китай през глобалната пандемия, предадоха световните агенции.
Коментарите бяха направени на среща, председателствана от президента Си Дзинпин в петък. Правителството каза, че повече от 200 милиона души са били лекувани от COVID-19 и че смъртността в Китай от коронавирус е с “най-ниското ниво в света”.

Националната здравна комисия на Китай спря да публикува данни за случаите на COVID-19 и смъртните случаи на 25 декември, след като правителството внезапно отмени драконовските политики за нулево ниво на коронавируса, които ограничаваха движението в страната в продължение на почти три години.

На 9 февруари беше обявено, че общо 83 150 души са починали от COVID-19, което би било необичайно нисък процент за страна, бореща се с вълна от варианта “Омикрон”. Но има много други индикатори, които предполагат, че вирусът е разкъсал Китай от декември, причинявайки много по-голям брой заболявания и смъртни случаи, отколкото сочат официалните данни, коментира “Гардиън”.

Китайските власти отчитат само смъртните случаи от COVID-19, които се случват в болници, което според Световната здравна организация подценява истинския брой. Има съобщения за лекари, подложени на натиск да изключват случаите на COVID-19 от смъртните актове. И масовото тестване до голяма степен е изоставено. Броят на дневните тестове спадна от 150 милиона на 9 декември до 280 000 на 23 януари. “Все още не знаем колко са били заразените и колко са починали у дома”, каза проф. Джин Донг-Ян, вирусолог от университета в Хонконг, пред британското издание.

TRUD_VERSION_AMP:1//
Публикувано от Труд News

Този уебсайт използва "бисквитки"