Китай ограничава изграждането на нови въглищни централи

Китай е напът да намали рязко производството на електроенергия от въглищни централи. Това сочи анализ на организациите за опазване на околната среда "Глобъл енерджи монитор" (Global Energy Monitor) и Център за изследвания в областта на енергетиката и чистия въздух (CREA), представен днес, предаде БТА.

Авторите на проучването посочват, че през първата половина на 2024 г. китайските власти са одобрили значително по-малко проекти за изграждането на топлоелектрическите централи (ТЕЦ) в сравнение със същия период на миналата година.

Одобрено е изграждането на мощности, които са с общ капацитет от само 9 гигавата, сочи анализът. Това представлява спад с 83 на сто в сравнение с първите шест месеца на 2023 година. 

През 2022 и 2023 г. в Китай са одобрени проекти за изграждането на нови ТЕЦ-ове на въглища, които са с общ капацитет от 100 гигавата, отбелязват авторите на доклада. 

Експертите посочват, че все още не е започнало строителството на някои китайски въглищни топлоцентрали, за които са издадени разрешителни.

През първото полугодие на годината обаче в Китай е стартирало изграждането на въглищни мощности, с общ капацитет от 41 гигавата.

Анализатори посочват, че забавянето при издаването на нови разрешителни за въглищни централи се дължи на ускореното изграждане в азиатската страна на мощности за производство на електроенергия от възобновяеми източници.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд онлайн

Този уебсайт използва "бисквитки"