Китай отново пламна с COVID-19

Властите наложиха локдауни в големи градове като Пекин

Ръстът на новите случаи достигна рекордни нива

Не се знае става ли въпрос за нови щамове

Китай регистрира най-високия брой новозаразени с COVID-19 от началото на пандемията, въпреки строгите мерки, предназначени да елиминират вируса, предаде Би Би Си.

Няколко големи града, включително столицата Пекин и южният търговски център Гуанджоу, обявиха растящи нива за разпространение на заразата.

В сряда бяха регистрирани 31 527 случая в сравнение с пика през април от 28 000.

Цифрите все още са малки за страна с 1,4 милиарда души и официално малко над 5200 са починали от началото на пандемията, посочва кореспондентът на британската медия.

Това се равнява на три смъртни случая от COVID-19 на всеки милион в Китай, в сравнение с 3000 на милион в САЩ и 2400 на милион в Обединеното кралство, въпреки че преките сравнения между страните са трудни.

Въпреки че политиката на Китай за нулев COVID-19 очевидно спаси животи, тя също така нанесе тежък удар на икономиката и живота на обикновените хора, посочват наблюдатели.

Страната леко смекчи някои от тези ограничения преди няколко седмици като намали карантината за близки контакти от седем дни в държавно учреждение на пет дни и три дни у дома и спря да записва вторичните контакти, което позволи на много повече хора да избегнат карантината, посочва Би Би Си.

Властите също така се опитаха да избегнат налагането на цялостно блокиране от вида, претърпял най-големият град, Шанхай, по-рано тази година.

Изправени пред подновен скок на случаите в Пекин, както и пред първите смъртни случаи от вируса от месеци, властите вече въведоха някои ограничения в няколко района, като затвориха магазини, училища и ресторанти.

Централният град Джънджоу също трябва да наложи ефективно блокиране за 6 милиона жители от петък, обявиха властите.
Много градове се върнаха към масово тестване, което Китай се надяваше да намали заради нарастването на разходите докато други въведоха ограничено движение на наскоро пристигнали.

Китай е последната голяма икономика, която все още следва процес на премахване на COVID-19 с правила за масово тестване и блокиране, а случаи на вируси се регистрират в 31 провинции.

Част от причината е, че нивата на ваксиниране са по-ниски, отколкото в други развити нации и само половината от хората на възраст над 80 години имат своите първични ваксинации.

Китай отказа да внася ваксини въпреки доказателствата, че тези местно производство не са достатъчно ефективни.
Президентът Си Дзинпин твърди, че са необходими строги ограничения, за да се защити голямото възрастно население на страната.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд News

Този уебсайт използва "бисквитки"