Китай предупреди Урсула фон дер Лайен: Играеш си с огъня около Тайван

Преизбирането на Урсула фон дер Лайен за президент на Европейската комисия вече предизвика първия международен скандал: Китай осъди политическите насоки от втория й мандат, свързани с Тайван, като „груба намеса“ във вътрешните работи на страната.

„Играта с огъня срещу Тайван е изключително опасна“, каза в петък Уанг Лутонг, генерален директор по европейските въпроси в китайското министерство на външните работи, един ден след като шефът на Комисията спечели мнозинство в Страсбург.

„Намесата и дори опитът за обединяване на силите в никакъв случай не е правилният избор за Европа."

Взаимните обвинения на Лутонг се отнасят до малък пасаж в манифеста за преизбиране на Фон дер Лайен, който задължава нейния изпълнителен директор да работи в тясно сътрудничество с Япония, Корея, Нова Зеландия и Австралия за справяне с „общите предизвикателства в киберпространството, космоса и в сигурното снабдяване с критични минерали и технологии ."

„Това включва нашите колективни усилия за разгръщане на пълния набор от нашето комбинирано държавно изкуство, за да възпираме Китай от едностранна промяна на статуквото с военни средства, особено над Тайван“, пише тя в своя манифест от 30 страници. 

Препратката не добавя нищо ново и просто повтаря добре известната позиция на Фон дер Лайен: Пекин трябва да се въздържа от всякаква дейност, която може със сила да промени продължилата десетилетия безизходна ситуация в Тайванския пролив, включително военна инвазия, която мнозина се опасяват, че е неизбежна.

Но за Китай всяко изявление в полза на Тайван е червена линия, която никоя страна, независимо дали е съюзник или противник, не трябва да преминава.

Китайската народна република (КНР) смята Тайван, чието официално име е Република Китай (РК), като отцепила се провинция, която трябва да се помири с континента. Тайпе отхвърля тази гледна точка и твърди, че островът, след години на изграждане на своите демократични институции, е де факто независима нация.

Новият президент на Тайван Уилям Лай предложи да възобнови двустранните контакти, но настоява, че Тайнат и КНР никога няма да бъдат подчинени една на друга. Неговите открити възгледи увеличиха напрежението с Пекин, който смята Лай за "подстрекател към война".

ЕС не признава Тайван и няма посолство в Тайпе. Двете страни обаче поддържат отношения на по-ниско ниво по различни теми, като възобновяема енергия, сигурност, научни изследвания, защита на данните, права на човека и, най-важното за Брюксел, полупроводници, ключова индустрия, в която островът се радва на ненадминато предимство .

Тези връзки се засилиха през последните години, отчасти в отговор на рязкото влошаване на отношенията между ЕС и Китай, и се очаква да се разширят по време на следващия мандат на фон дер Лайен.

В изявление Министерството на външните работи на Тайван поздрави президента за нейното преизбиране и „изрази признателност за нейното високо ниво на подкрепа и загриженост за мира и стабилността в Тайванския пролив“.

„В бъдеще,“ се казва в изявлението, „Тайван също ще продължи да си сътрудничи с Европейския съюз за защита на основан на правила международен ред и съвместно отваряне на нова глава в тяхното приятелско и взаимноизгодно сътрудничество.“

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд онлайн

Този уебсайт използва "бисквитки"