Китай спечели „Гран при“ на Международния фолклорен фестивал „Витоша“ в столицата (СНИМКИ/ВИДЕО)

Танцьорите от Китай спечелиха престижната статуетка Гран при „Златен връх“ на 27-ия Международен фолклорен фестивал, който се проведе в столицата в продължение на шест дни.

В тези дни танцьори от различни държави направиха дефиле с фолклорни костюми в центъра на София, танцуваха шест вечери на различни места, като голямата сцена пред НИМ бе основно място на изявите им.

Статуетката е изработена от скулптора Петър Александров и бижутера Николай Йоцев, които лично я връчиха на големите победители. 

Освен това, при ансамблите, първо място спечелиха представителите от Мексико, втората позиция остана за – Гуам, а третата за - Черна гора, които грабнаха и награда за костюми.

Мексиканците спечелиха първо място при ансамблите

Те представиха традиционен танц, облечени с интересни костюми, като акцент бяха перата.

При „соло“ изпълненията големите отличници се оказаха двамата представители от Унгария, които спечелиха публиката още в първите вечери на фестивала. 

По време на тазгодишното издание на фестивала се включиха общо 750 участника от 15 държави. Домакините от ансамбъл „София-6“ зарадваха публиката по време на четвъртата вечер, която бе посветена само на родния фолклор, като тогава се включиха различни ансамбли от България. По традиция домакините не участват в конкурсната надпревара.

Танцьорите от „София-6“ вече се подготвят за свое международно участие в Истанбул, което стартира в периода от 29 юли до 6 август. Ансамбълът, който тази година спечели голямата надпревара "ТОП 10 Български танцов фолклор", вече има 9 Световни титли от международни конкурси, а сега възпитаниците на главния художествен ръководител Николай Несторов ще се борят за десета.

Официалното класиране от конкурсната част на 27-то издание на Международен фолклорен фестивал "Витоша":

НАГРАДИ В КАТЕГОРИЯ "ДУЕТ И СОЛО":
Специална награда на директора на фестивала -  Мексико
Специална награда на кмета на гр. София -  Филипини

Трето Място -  Малайзия
Второ Място -  Армения
Първо Място -  Унгария

НАГРАДИ В КАТЕГОРИЯ "АНСАМБЛИ":
Награда за музика -  Гуам
Награда за костюм -  Черна гора
Най-добра хореография -  Индонезия

Трето Място -  Черна гора
Второ Място -  Гуам
Първо Място -  Мексико
Гран При -  Китай

TRUD_VERSION_AMP:9//
Публикувано от Анита Иванова

Този уебсайт използва "бисквитки"