Китайската бойна невронна мрежа се справя с F-16

Новата система за въздушен бой „Гуанси“ - между машината и човека, ще промени света

Въздушните асове скоро ще отстъпят място на ИИ

Може да постигне почти до 100 % победа в бойни двубои

Китайските изследователи създадоха нова система за въздушен бой, задвижвана от изкуствен интелект (ИИ), която може да обясни на пилота как той е взел решенията си по време на битките. Китайските инженери обясняват, че това ще помогне за разрешаването на дългогодишния проблем с „черната кутия“, който отдавна измъчва много военни сили. Американците се опитаха да го решат, но китайските конкуренти успяха да го направят. А това означава чиста победа в надпреварата във въоръжаването с помощта на ИИ.

Новата сила се появява в Сиан, древният град в северозападен Китай, и дава началото на някои от най-могъщите китайски династии. Именно тук, в училището по аеронавтика на Северозападния политехнически университет (базиран в Синай), китайските учени създадоха ИИ, способен да контролира изтребители от пето поколение. Досега нещо подобно беше просто немислимо. Всъщност китайските инженери са създали най-модерната военна невронна мрежа досега.

Една интелигентна система за въздушен бой може да обясни решенията, които се вземат по време на интензивните битки, и да сподели с хората каква е била мотивацията зад тези действия. Този технологичен пробив означава, че Китай е преодолял пречката, която спъваше военните по света от години.

Американски учени дори му дадоха име - проблемът с "черната кутия". Защо американските учени? Защото САЩ започнаха да тестват използването на ИИ във въздушните битки много по-рано от Китай. Докато Китай все още се занимаваше с реалните въздушни битки между FPV (т.е. контролираните от хора) дронове и ИИ, американските тестови пилоти вече бяха вдигнали в небето изтребители, които се управляваха от невронната мрежа.

За тези експерименти американците използваха самолета F-16. Той се управляваше от невронна мрежа, но в пилотската кабина винаги имаше жив пилот, тъй като генералите от Пентагона се страхуваха да поверят напълно на ИИ изтребител на стойност $65 млн.

Преобладаващите технологии за ИИ (като обучение с дълбоко подсилване и големи езикови модели) работят като черна кутия, казват учените. Тоест невронната мрежа получава задачите, които човек ѝ поставя, след това се появяват резултатите... Хората обаче остават в неведение каква е вътрешната работа.

Такава „черна кутия“ може да съществува в най-простите ситуации: например малко хора се интересуват как невронните мрежи пишат музика, рисуват картини или композират текстове. Но битката е съвсем различен въпрос; това е въпрос на живот и смърт. И нито войникът, нито генералът са готови сляпо да разчитат на невронната мрежа, която е абсолютно неразбираема за тях.

Но в близко бъдеще пилотите ще трябва да работят в тясно сътрудничество с ИИ, понякога дори да му доверяват живота си. В същото време проблемът с черната кутия не само подкопава доверието между хората и машините, но и предотвратява дълбоката комуникация между тях. За да се опише тази комуникация, дори се появи специална дума в китайския език – „гуанси“.

Ето защо китайски учени в различни области сега активно работят за разрешаването на проблема с „черната кутия“. Разработена от екип, ръководен от Джан Донг, асистент в Училището по аеронавтика на Северозападния политехнически университет, новата невронна мрежа е готова да обясни на пилота всяка команда, която изпраща на контрольора на полета. В този случай невронната мрежа използва всички налични методи - думи, числа, формули и дори диаграми.

Този ИИ може също така ясно да артикулира значението на всяка директива по отношение на текущата бойна ситуация, да обясни специфичните летателни маневри и тактическото намерение зад тях. Но най-важното е, че пилотът може да коригира решението, взето от невронната мрежа.

Например, по време на симулиран двубой, опитен пилот може да разпознае само в само представянето на невронната мрежа какво е довело до провала. И човек може да каже за това на машината, която трябва да се учи от собствените си грешки.
Екипът на Джан установи, че бойната невронна мрежа, която те създадоха, може да постигне почти до 100 % победа в двубоите в рамките на 20 000 рунда на бойно обучение. По-ранните модели на ИИ (същата прословута „черна кутия“, която използваха американците) могат да постигнат 90% победа само след 50 000 рунда.

Ето само един пример. Във въздушен бой живият пилот обикновено използва фланговата атака, за да намери най-добрата позиция за унищожаване на вражески самолет. Но самообучаващата се невронна мрежа предложи напълно различен подход и за да отвлече вниманието на врага, ИИ се премести рано във фазата на заобикаляне и в последния етап на битката използва хоризонтален полет, за да подведе врага и да нанесе решителния удар.

В момента екипът на Джан е приложил технологията само към наземните симулатори, но в бъдеще нейното приложение ще бъде „разширено до по-реалистичните въздушни бойни среди“, пишат учените в статия за списанието Acta Aeronautica et Astronautica Sinica.

(Превод за "Труд news" - Павел Павлов)

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Дмитрий Капустин, svpressa.ru

Този уебсайт използва "бисквитки"