Китайски хакери атакуваха телефона на Тръмп, Харис ли ги е подтикнала?

Китайски хакери, които са проникнали в системата на Verizon, са атакували телефони, използвани от републиканския кандидат за президент Доналд Тръмп и неговия кандидат за вицепрезидент Джей Ди Ванс, съобщи в петък New York Times, цитирайки хора, запознати с въпроса.

Вестникът каза, че следователите работят, за да определят какви комуникации, ако има такива, са били придобити от хакерите. 

Кампанията на Тръмп е била уведомена тази седмица, че Тръмп и Ванс са сред редица хора във и извън правителството, чиито телефонни номера са били атакувани чрез проникване в телефонните системи на Verizon.

От щаба на републиканците не са потвърдили, че телефоните на Тръмп и Ванс са били атакувани. Стивън Ченг, директор по комуникациите на кампанията, каза, че съперничката на бившия президент от Демократическата партия, вицепрезидентът Камала Харис е насърчила Китай и Иран да атакуват американската инфраструктура, за да попречат на Тръмп да се върне на поста.

Кампанията на Харис е открита за коментар. 

Кампанията на Тръмп беше хакната по-рано тази година. Министерството на правосъдието на САЩ обвини трима членове на Корпуса на гвардейците на иранската революция в хакването, като ги обвини в опит да осуетят изборите на 5 ноември.

ФБР и Агенцията за киберсигурност и сигурност на инфраструктурата на САЩ заявиха в петък, че разследват неоторизиран достъп до търговска телекомуникационна инфраструктура от хора, свързани с Китай. В съвместното изявление на агенциите не се посочват целите на инцидента.

Verizon каза, че е наясно със сложен опит за предполагаемо атакуване на американски телекоми и събиране на разузнавателна информация.

Най-голямата американска телекомуникационна компания добави, че работи с правоприлагащите органи.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд онлайн

Този уебсайт използва "бисквитки"