Класика и пера в зала „България”

Иновативният пърформанс „Еволюция” развълнува публиката

Иновативният пърформанс „Еволюция” взриви зала „България” в събота вечерта, когато стотици почитали на четири различни изкуства, на класически и авангардни стилове, дойдоха за презентацията на този проект, водени от тръпката да видят нещо оригинално. Предизвикателството беше заложено още в идеята да се представи колаж от класическа музика, модерен балет, живопис и мода. В плаката присъстваха на пръв поглед несъвместими имена: „Кварто Квартет”, носителката на „Златна игла – 2017 в категория „Модна иновация” Мерлин Арно, художникът авангардист Иван Яхнаджиев и балерините на Vaya Dance Studio.

Как обаче се реалира успешно едно такова мултижанрово шоу, в което сетивата на публиката се разтрояват – въздействието на звук, цвят, динамика? Как модата би могла да говори чрез езика на музиката и обратно? Как живописта влиза в хармонията на музиката? Очевидно създателите на проекта добре са обмислили допълващите се и преливащи се послания от всяко едно изкуство. В залата звучи „Токата и фуга” на Бах – версия за струнен квартет, после се пренасяме в Италия с музиката на Луиджи Бокерини, позната ни от филма „Господар и командир”, следва музика от „Кармен” на Жорж Бизе и китарно-испанска тема с „Астурия” на Исак Албенис, за да стигнем до Виена и Моцарт. На фона на тази великолепна музика танцуват изящните балерини на Vaya Dance Studio, облечени в съвременни и барокови дрехи с кринолини, като за изработката на някои от обемните рокли са нужни над 1000 пера.

През цялото време на сцената Иван Яхнаджиев създава забележителна арт инсталация от бои и пера. Ексцентричната творба на виртуоза е с внушителните размери два на два метра и е инкрустирана с над 900 пера. Върху нейното създаване е работено два месеца, като впечатляващото ѝ довършване художникът извършва пред очите на публиката. „След като съчетах в една абстрактна позиция перата, се сетих, че трябва да добавя и копчета, защото става дума за дрехи. Получи се една чудесна комбинация” – споделя Яхнаджиев.

Мерлин Арно разказва как се е родила идеята за „Еволюция”: „Преди две години, на изява на „Кварто Квартет”, аз бях бодиарт модел на Иван Яхнаджиев. Тогава хората приеха много добре идеята за едно по-различно музикално представяне и реших да създам иновативен музикален проект, който да включва уникалните дрехи, които правя. Музикалната тема беше развита от Иван Пенчев, който даде и името на проекта, защото ние преминаваме през вековете и стигаме до съвремието. Мисля, че когато изкуството се обедини в защита на животните, всички ние заедно предаваме еко послание към света – да бъдем толерантни към всяко живо същество, като ценим красотата му и правото му на свобода.“ 

Мерлин Арно е меценат и бизнесдама, подкрепяща изкуството – писатели, спортисти, художници и деца в неравностойно положение.

Перата, които използва за направата на впечатляващите си тоалети, са от черен и сив щраус, черна американска пуйка и син паун. Основното е, че при създаването на тези развихрящи въображението облекла няма пострадала нито една птица. Перата са събирани в линеещия период на птиците. Тя измисля сама моделите, като ползва шивачи за направата им.

Очевидно Мерлин Арно генерира успешни практики за промяна на шаблонната представа за каноните на изкуството.

 

 

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Анжела Димчева

Този уебсайт използва "бисквитки"