Климатологът Симеон Матев пред “Труд news”: 2024 -та ще е най-топлата година в България досега

София е поставила рекорд по жеги с 64 дни над 30 градуса

“Ел Ниня” сваля температурите

Настоящата 2024 година ще бъде новата най-топла за България. Това прогнозира пред “Труд news” климатологът Симеон Матев във връзка с данните на НИМХ и Службата на ЕС за климатичните промени “Коперник”, че изтичащият сезон е бил най-жаркият у нас от началото на века, а в света - от както се правят измервания.

“2024-та, от която има още 4 месеца, ще бъде новата най-топла година в света твърде вероятно, защото, за да не се случи това, означава октомври, ноември и декември в глобален план да бъдат доста студени - колкото от 1979 г. не се е случвало. Не е невъзможно, но е малко вероятно. За България също мога с голяма сигурност да каже, че 2024 ще бъде новата най-топла след 2023 г. Това е така, защото аномалията, която е натрупана от януари досега, у нас и по света, е толкова голяма, че трудно може да бъде свалена”, посочи Матев.

Той открои лекотата, с която това лято е победило лято 2012 г. - рекордното до този момент за България: “Много голямо преимущество има това лято спрямо това преди 12 г. Това се дължи на съвкупността, че юни, юли и август бяха много по-топли. Обикновено два от месеците са топли, а третият е близък до нормата, докато тази година трите летни месеца бяха рекордно топли или много близо до това да са най-топлите в историята. Когато се сумират аномалиите, се получи лято 2024 най-топлото за България”.

Зад този рекорд у нас се крият доста интересни факти. Например, София никога не е имала повече от 60 дни с температура с над 30 градуса, но досега. Столицата е записала цели 64 дни с такива температури. “За цяло лято имаме едва 6-7 дни под нормата за страната, като лятото е дълго 92 дни”, уточни Матев.

Всъщност за изминалите 12 месеца за България сме имали най-топлата есен 2023-та, най-топлата зима 2024-та, само пролетта не е била рекордна топла, а сега добавяме и рекордно топло лято.

А дали тенденцията за топли сезони ще се запази, зависи от процеса, който тече в екваториалната зона на Южна Америка. “До момента бяхме по влиянието на “Ел Ниньо”, а в сега се оформя “Ла Ниня”. Ако тази “Ла Ниня” се развие, както са прогнозите, тя ще стопира тази наднорменост и по-вероятно следващите месеци и следващата година да не е най-топлата, въпреки че това съм убеден, че ще бъде в топ 3. 2024 г. ще зададе много висок рекорд, който за да бъде подобрен, трябва да продължи “Ел Ниньо”, а вече сме подвластни на “Ла Ниня”, обобщи климатологът.

Екстремните явления ще се засилват с години напред

2-3 месеца не вали, след това период с огромни валежи

Глобални аномалии на приземната температура на въздуха спрямо средните стойности за периода 1991-2020 за всяко бореално лято (от юни до август) от 1979 до 2024 година. Данни “Коперник”/ECMWF.

“Свързаните с температурите екстремни явления, на които станахме свидетели това лято, ще стават все по-интензивни и ще имат още по-опустошителни последици”, отбеляза зам.-директорът на “Коперник” Саманта Бърджис по повод данните им, че средната глобална температура между юни и август 2024 г. е била най-високата в историята - с 0,69 градуса по Целзий над средната стойност за тези три месеца за периода 1991-2020 г.

У нас също се наблюдава тенденцията екстремните интензивни явления да се увеличават. “В последните години са факт и са свързани с по-силни горещи вълни, с по-интензивни извалявания. “И у нас, в Средиземноморския регион страдаме както от суша, така и от екстремни валежи. При нас проблемът е, че валежите не се изменят кой знае колко като годишно количество, но се изменя тяхното разпределение през годината. Наблюдава се следното - увеличават се периодите със суша, тоест намаляват валежите като дни, но едновременно с това се наблюдават периоди с много интензивни валежи. Получава се следното - 2-3 месеца не вали, след това следва период с огромни валежи. Тази неравномерност кара природата и хората да нямат сигурност”, смята Симеон Матев и посочи, че водещите факторите за това са природни, но има и антропогенни.

TRUD_VERSION_AMP:1//
Публикувано от Лилия Ангелова

Този уебсайт използва "бисквитки"