Кличко допусна референдум за мир

В противен случай - следват още смърт и разрушения

Зеленски рискувал политическо самоубийство

Можело да се мисли за компромис с Путин

Украйна вероятно ще трябва да проведе референдум за мир и да създаде правителство на националното единство, заяви кметът на Киев Виталий Кличко пред в. “Кориере дела сера”.

“Следващите месеци ще бъдат много трудни за Володимир Зеленски. Трябва ли да продължи войната, водеща до смърт и разрушения, или трябва да мисли за териториален компромис с Путин? И в този случай, какъв ще е натискът от САЩ, ако Доналд Тръмп спечели наесен?

Как ще обясни на хората, че трябва да отстъпим територии, които струваха живота на хиляди наши бойци? Каквото и да направи, той рискува политическо самоубийство”, казва Кличко.

Към края на едночасовия разговор, в кабинета си на последния етаж на киевската община, кметът Виталий Кличко леко накланя мощния си торс на бивш боксьор към бюрото и присвива очи, описва сюблимния момент от интервюто вестник “Кориере дела сера”.

“Зеленски вероятно ще трябва да прибегне до референдум, не мисля, че той може да постигне толкова болезнени и важни споразумения сам без народна легитимация. Изход за него може да бъде създаването на правителство на националното единство, подобно на случилото се в Израел след нападението на Хамас на 7 октомври. Не съм сигурен обаче, че е готов да се откаже от централизираната власт в ръцете си, която военното положение му гарантира от първия ден на инвазията”, казва Кличко, “внимателно претегляйки думите си”.

Винаги съм бил в отлични отношения със Зеленски, той е този, който е в лоши отношения с мен, посочва още Кличко, запитан дали е политически опонент на украинския президент.

По думите му Зеленски е концентрирал твърде много власт в кабинета си, а парламентът не може да изпълнява ролята си. “Никога не трябва да забравяме, че нашата република е демократична, свързана с европейските традиции. Още преди шест месеца казах на германската преса, че у нас намирисва на авторитаризъм”, добавя той.

Кметът на Киев изтъква, че бившият главнокомандващ генерал Валерий Залужни е бил много популярен и отстраняването му е предизвикало гняв и недоволство.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд news

Този уебсайт използва "бисквитки"