Кметът на Благоевград сезира прокуратурата за харчовете по организацията на фестивала "Франкофоли"

„Ще сезираме прокуратурата за направените разходи по фестивала "Франкофоли" през миналата година. Ще бъде закрита и дейността на общинската фирма „Благоевград фест”, която органазираше фестивала. Това съобщи кметът на Благоевград Румен Томов. Според него и финансовия зам.-кмет на общината, общинското дружество е ползвано ,за да се заобиколи закона за обществените поръчки и са направени странни и необосновани разходи.

По основен договор с френското дружество фестивалът трябвало да струва общо 460 000 лева, но при направената ревизия и проверка се оказва,че харчовете са набъбнали.

Например, един път са платени 100 хиляди лева хонорари на френските изпълнители Моранди и Дан Балан, а после са платени още 70 хиляди лева от общинската фирма. А парите е трябвало да бъдат платени от френските партньори, каза финансовия зам.-кмет Ясен Попвасилев.

За сцена, осветление и озвучаване били похарчени допълнително 410 000 лева, а от Мвинистерството на културата отпуснали за това перо 40 000 лева. Допълнително за организация от отдел "Култура” са платени още 83 988 лева.

Освен това Попвасилев разкри и още, че общинската фирма „Благоевград инвест” също е получила 150 000 лева от тези 410 000 лева пак за дейност озвучаване.

Това са недопустими разходи, имаме подозрения за още една общинска фирма, че е ползвана като пощенска кутия, жалко, че така е опорочена идеята за хубавия иначе фестивал, каза още зам.-кметът по финансите.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Светлана Василева, кореспондент на "Труд" в Благоевград

Този уебсайт използва "бисквитки"