Кметът на Варна алармира за уволнения в „Градски транспорт“ след започнал одит 

Работници подали десетки сигнали за кухи назначения 

Ръководството на „Градски транспорт“ ЕАД е започнало да уволнява служители, без да информира общината, която плаща над 28 млн. лв. годишно на дружеството за заплати и други разходи за персонала, съобщи кметът на Варна Благомир Коцев. Чистката започнала след началото на назначения одит в общинското дружество и за нея от администрацията узнали от сигнали на  работници. Същевременно ръководството на „Градски транспорт“ още не е предоставило на кмета поисканата от него информация за щата, назначенията, функциите, заплатите и длъжностните характеристики на персонала.

„Имаме десетки сигнали от служители, че в дружеството са правени кухи назначения, наемани са на работа цели фамилии без нужната квалификация. Хората се опасяват, че „Градски транспорт“ се води умишлено към фалит с цел да попадне в частни ръце с цялата си модернизирана с европейски, държавни и общински средства инфраструктура“, допълни заместник-кметът по правни въпроси Диан Иванов. Според част от сигналите ръководството на дружеството не подготвяло нови кадри, които да заемат местата на излизащите в пенсия и сливало автобусния и тролейбусния сервизи без гаранции, че това няма да доведе до проблеми в експлоатацията на  возилата. 

Община Варна настоява парите да стигат до шофьорите и служителите, подчерта кметът и допълни, че през одит ще минат всички общински дружества, преди да бъде подготвен бюджета за 2025 г.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Даниела Фархи, "Труд news", Варна

Този уебсайт използва "бисквитки"