Кметът на Варна поиска смяна на ръководството на „Градски транспорт“

Кметът на Варна Благомир Коцев поиска смяна на борда на директорите и изпълнителния директор на „Градски транспорт“. В началото на днешното заседание на местния парламент той заяви, че не одобрява управлението на общинското дружество, като подчерта, че негов принципал е Общинският съвет.

"Върху мен се сипят упреци защо градският транспорт е нередовен, защо няма климатици. Всичко, което се случва, е във вашите правомощия, а не в моите“, заяви пред съветниците Коцев. „Това е мълва. Няма дружества на съвета и на кмета. Има наредба за реда на упражняване на правата в капитала на общинските търговски дружества и там ясно е записано кой за какво и как отговаря“, контрира председателят на местния парламент Христо Димитров, който отбеляза, че искането на кмета не фигурира в дневния ред на заседанието.

На него бе коментиран и въпросът за спирането на електронните предплатени карти за превоз. Биляна Раева от ГЕРБ попита има ли общинска заповед за това и дали не може билетната система да бъде ремонтирана, докато тече процедурата по въвеждане на нова. Кметът отговори, че картите са спрени, защото с тях са се извършвали злоупотреби и пътници са се возили гратис. Затова ОП ТАСРУД е предложило алтернатива на този превозен документ – електронни билети с отстъпки. Те се купуват през приложение и за 1 час струват 1 лв. "Билетната система, за която бяха похарчени близо 30 млн. лв., не работи, а парите за поддръжката й са изхарчени през август миналата година, дори с преразход от 1,5 млн. лв., за което са подадени сигнали в прокуратурата. Нямаме право да възлагаме ремонти и закупуване на резервни части", обясни Благомир Коцев.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Даниела Фархи, кореспондент на "Труд" във Варна

Този уебсайт използва "бисквитки"