Кметът на Горна Оряховица даде на съд Програмата за подобряване на атмосферния въздух

Ако българският съд не уважи жалбата, Общината ще занимае със случая и европейските институции, категоричен е инж. Добромир Добрев

Кметът на Горна Оряховица инж. Добромир Добрев е депозирал жалба до Административния съд в София срещу решение на Комитета за наблюдение на Оперативна програма „Околна среда”. До седмица ще бъде атакувана и заповед на Управляващия орган на Програмата, с която се определят общините, имащи право да кандидатстват за средства, с които да се подобри атмосферния въздух на тяхна територия. Определени са седем общини и сред тях не е Горна Оряховица, въпреки че градът е постоянно в Топ 3 по запрашеност. Това заяви в петък инж. Добрев.

Той обясни, че не се оспорва методиката, по която са определени тези общини, но е категоречн, че някои от въведените данни са некоректни и така се ощетява Горна Оряховица.

"Опитахме се да решим въпроса и сме уведомили всички институции за допуснатите грешки. Но след като не получихме удовлетворителен отговор, започваме да търсим правата си по съдебен път", коментира инж. Добромир Добрев.

Градоначалникът е категоричен, че жалбата до Темида би трябвало да спре изпълнението на Програмата за подобряване на атмосферния въздух.

"Ако пък българският съд не уважи жалбата, Общината ще занимае със случая и европейските институции", категоричен е инж. Добрев.

Той припомни, че над 111 милиона лева ще са на разположение на седем български общини за мерки, с които те да подобрят въздуха си. Изборът е направен между 25 общини, които са кандидатствали и които са в списъка с повишена замърсеност. Горна Оряховица е една от тези общини с най-много измерени превишения, но не попада сред седемте. Одобрени са Столична община, Бургас, Видин, Димитровград, Монтана, Пловдив и Смолян.

Според управникът на железничарския град класирането на общините е станало на база на некоректни данни за община Горна Оряховица.

"Първата грешка е че, в графата за причинител на замърсяването не е отбелязано, че това е битовото отопление. Според Програмата за мерки срещу замърсяването на въздуха на самата Община, която е съгласувана от МОСВ, над 70 % от замърсяването идва точно от отоплението с нискокачествени въглища и дърва. Грешката по този показател е отчетена, показва отговор на министър Нено Димов, но без реален резултат за Горна Оряховица", посочи инж. Добрев.

Той уточни, че другата грешка е по показател обхват на Програмата. За всички останали общини са въведени брой жители, потърпевши от замърсения въздух. Само за Горна Оряховица са въведени брой домакинства. Така в тази графа вместо над 40 000 жители са вписани 12 600 домакинства и това драстично смъква коефициента на Общината и тя отпада от Топ 7.

"Ако данните бяха въведени коректно, Община Горна Оряховица със сигурност щеше да намери място сред бенефициентите на Програмата и щеше да може да разчита на около 8 милиона лева за мерки, с които да намали запрашеността на въздуха. Идеята е с тези пари да се подпомогнат домакинствата за подмяна на отоплението с по-екологично", обясни инж. Добрев.

Той подчерта, че около 2800 домакинства около Автоматичната станция за измерване на качеството на въздуха е можело да бъдат подкрепени, за да преминат на по-чисто отопление.

"Нямаме други механизми да накараме хората да спрат да използват нискокачествени въглища и дърва.Не може по всички данни, публикувани ежедневно да сме в Топ 3 по замърсяване, а само за Оперативна програма „Околна среда” да нямаме проблем. Искаме корекция на Програмата или пък да ни включат в някакви други възможности за подкрепа при преминаване към по-екологично отопление", апелира градоначалникът.

Според наблюденията само за по-малко от два месеца от началото на новия отоплителен сезон в Горна Оряховица са отчетени 25 дни с превишени стойности на фините прахови частици във въздуха. За цялата година се очаква дните с мръсен въздух да бъдат около 80. 84 са били миналата година.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд онлайн

Този уебсайт използва "бисквитки"