Кметът на Перник: Няма опасност за здравето на хората след аварията

Екоминистерството проверява каква е степента на замърсяване на река Струма след скъсването на дига на шламохранилище в ТЕЦ-"Република". Заради наводнението вчера беше евакуиран цял квартал в Перник. Районната прокуратура разследва инцидента.

30 души, които живеят в близост до мястото, бяха евакуирани вчера. Няма пострадали, както и силнозасегнати къщи.

Кметът на Перник Станислав Владимиров обясни, че когато са пристигнали на място гредката е била ужасяваща, предава БНТ. Голямо количество черна вода се е изливала в дерето на кв. "Калказ". По най-бързия начин са сезирани институциите. Създадена е рганизация за частична евакуация.

Водата се е отекла в утайник, който има съоръжния, които с отвеждащи тръби са насочили водата към р. Струма. Реката е засегната, очкват се да излязат пробите на РИОСВ. Доброволци са направили обход до яз. Пчелина. Черната вода е стигнала до малко преди Радомир. Няма умряла риба.

Първоначалните коментари са, че в тази вода единстветият примес е пепелта, която остава от изгарянето на въглища, така че не би трябвало да има опасност за здравето на хората.

"Това шлемохранилище трябва да бъде по най-бързия начин рекултивирано. То ще бъде затворено. Върви се към бърза рекултивация и Топлофикация-Перник да премине към инвестиции в посока газифициране", заяви кметът на Перник. За момента няма опасност за здравето на хората подчерта той.

Директорът на ТЕЦ-Перник обясни, че от 6 месец 2016 година има внесети документи за стартиране на процедура за изграждане на ново депо. От тогава до момента те няма дори дата за получаване на разрешение на строеж.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд онлайн

Този уебсайт използва "бисквитки"