Кметът на Перник Станислав Владимиров: „Стомана” да си търси алтернативи за водата

Откраднати са тръбите от язовир “Пчелина”, който е само за промишлени нужди

Заводът иска 20 000 кубика за февруари

Няма как да се подава вода за промишлени нужди на завод “Стомана”, заяви категорично кметът на Перник Станислав Владимиров пред “Канал 3”. По думите му това е достатъчно голямо предприятие, което може да си намери алтернативни варианти как да се снабдява с вода.

Според Владимиров водоподаване към “Стомана” е спряно и няма да се позволи при този малък обем на язовир “Студена”, въпреки че синдикатите настояват за това. Той добави, че за нуждите на промишлеността е строен язовир “Пчелина” той не се използва, защото през годините тръби и други съоръжения там са били откраднати. За този проблем кметът смята да подаде сигнал до прокуратурата, ако тя не се самосезира.

Както писа “Труд”, “Стомана” търгувала с вода, която купувала от ВиК-Перник и продавала на 16 фирми на територията на предприятието. Затова спецпрокурорите проверяват фактурите от тези сделки и дали в случая е имало облагодетелстване. Днес пред БНР Константин Стаменов, един от шефовете в “Стомана”, заяви, че са поискали “само” 10 000 кубика вода за януари и 20 000 за февруари. Според него количествата, които се дават на другите 16 фирми били символични, но не посочи на каква цена.

В края на миналата седмица екоминистърът Нено Димов бе арестуван и обвинен за умишлена безстопанственост затова, че е разрешил източване на вода от язовир “Студена” за предприятията “Стомана” и “Топлофикация”. От началото на 2018 г. до ноември м. г. за промишлени нужди отишли над 7,2 млн. куб. м питейна вода.

Стаменов продължава да твърди, че завод “Стомана” не е причинил водната криза, защото консумацията на предприятието е много малък процент от консумацията на града.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд

Този уебсайт използва "бисквитки"