Кметът на Свищов Генчо Генчев участва в среща на експертната мрежа по нематериално културно наследство в Югоизточна Европа

Кметът на Свищов Генчо Генчев участва в 18-та годишна среща на експертната мрежа по нематериално културно наследство в Югоизточна Европа.

18-та годишна среща на експертната мрежа по нематериално културно наследство в Югоизточна Европа ще се проведе от 9 до 11 октомври 2024 г. в град Варшава, Полша. Срещата се организира от ЮНЕСКО и Регионалния център за опазване на нематериалното културно наследство в Югоизточна Европа, а домакин на събитието тази година е Катедрата на ЮНЕСКО в Университета на Варшава и град Варшава.

В рамките на форума ще бъдат обсъдени опазването на нематериалното културно наследство в градски контекст, прилагането на Конвенцията от 2003 г. и перспективите пред управлението на градовете и формирането на културни политики. Програмата включва освен конферентна част, запознаване с политиките за съхранение на наследството в Полша, интерактивни занятия, посещения на културни  институции във Варшава, практически семинари с практикуващи живо наследство и неформални дискусии.

18-ата годишна среща на мрежата ще събере за първи път представители на институциите, които са националните контактни точки по прилагането на Конвенцията на ЮНЕСКО за опазване на нематериалното културно наследство с професионалисти в областта на културата, културното наследство и представители на градските администрации, за да обмислят как да засилят мерките за опазване на живото наследство в градска среда.

България ще бъде представена във форума от кмета на община Свищов д-р Генчо Генчев – председател на Постоянната комисия по култура към НСОРБ и д. н. Силва Хачерян – директор на дирекция „Международно сътрудничество, европейски програми и регионални дейности”. Структурата изпълнява и функциите на национална контактна точка по прилагането на Конвенцията. Те ще представят съвместните усилия на държавата и общините за развитие и интегриране в съвременната динамична среда на българските читалища. Читалищата са уникална българска традиция за създаване, съхранение и разпространение на знания и култура, традиции и обичаи, за развитие на културни процеси и изграждане на трайни връзки в местните общности с близо 2 века история. Не случайно, от края на 2017 г. ЮНЕСКО вписва в Регистъра за опазване на добрите практики и нематериалното културно наследство българското читалище.

 

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Веселина Ангелова, "Труд news", Велико Търново

Този уебсайт използва "бисквитки"