Кметът на Севиля ще вгорчи живота на тези, които незаконно отдават апартаменти под наем на туристи: Спрете им водата!

Дори и да изглеждат неразбираеми, тъй като става въпрос за източници на пари, масовите крути мерки срещу туризма са все по-чести в много градове по света. Испания е една от страните, изправени пред това явление, а град Севиля предприема допълнителна стъпка в това отношение.

Кметството ще прекъсне водоснабдяването на около 5000 апартамента - незаконни туристически обекти, работещи в испанския град без лиценз или в нарушение на разпоредбите.

По този начин местната администрация иска да спре разпространението на ваканционни апартаменти, които не отговарят на правилата, като възнамерява да премахне приблизително 5000 жилища от веригата - цифра, получена след кръстосана проверка на данните с платформите за отдаване под наем, пише ежедневникът EL PAIS.

Опозицията обаче твърди, че този ход е имиджов трик. Градският съвет, който се ръководи от малцинствено консервативно правителство на Народната партия (НП), е отхвърлил план за спиране на издаването на нови лицензи, които позволяват жилищно използване за туристически цели.

Освен това местната власт има за цел да проверява само 10 нередовни туристически апартамента на седмица. Ако това темпо не се увеличи с нови инспектори, проверката на всичките 5000 жилища ще отнеме почти десетилетие.

"В тези 5000 "нередовни" жилища влизат тези, които са вписани в общинския регистър и не отговарят на задължението за партер или първи етаж или на определени проектни условия, както и жилищата, които не са регистрирани, но работят на пазара. Сравняваме данните с платформите и анализът ще определи нивото на туристическия стрес на всеки квартал", казаха източници от Департамента по градско планиране в Севиля пред EL PAIS, цитирани от Digi24.

Ще ги вземат един по един

Кметството първо ще се насочи към 715 апартамента, които според поземления регистър и кадастъра се намират над първия етаж и следователно не отговарят на градоустройствените разпоредби, както съобщава испанският новинарски уебсайт El Diario.

Севиля е столицата на испанската област Андалусия, която има най-големия брой туристически наеми в цяла Европа: 117 000 жилища и 620 000 стаи.

Оплакванията от жители за проблеми, причинени от масовия туризъм, нараснаха тази година на фона на рекорден брой посетители.

Кметът на Севиля Хосе Луис Санс похвали плана: "Ще действаме с нулева толерантност към туристическите апартаменти, които работят незаконно. Повече контрол и по-строги санкции, за да се сложи край на феномена на незаконните апартаменти в Севиля, след години на гледане на другата страна".

Градският съвет казва, че основният му приоритет е да се справи с проблема в центъра на Севиля и квартал Триана, двата основни туристически центъра, които бяха силно засегнати от увеличаването на туристическите жилища. Преди да придвижи този план за борба с незаконните жилища, кметът Санс се опита да прокара предложение за ограничаване на броя на домовете, които могат да се използват за туризъм. Но опозицията гласува против това.

Градският съвет планира да ограничи туристическото настаняване до 10% от общия брой налични жилища, което ще спре растежа на ваканционните наеми във вече пренаселения исторически център и в Триана, но ще им позволи да продължат да се разпространяват в останалата част на града.

Миналия януари регионалното правителство на Андалусия одобри указ, регулиращ 117 000 жилища в региона, оставяйки на местните съвети да ограничават или забраняват туристическите апартаменти. В Севиля има 9384 такива туристически апартамента.  

TRUD_VERSION_AMP:3//
Публикувано от Петя Кузева

Този уебсайт използва "бисквитки"