КНСБ иска скок на бюджетните заплати

Заплатите на работещите в различни бюджетни сектори трябва да се увеличат догодина с от 10 до 25%, обяви във Варна президентът на КНСБ Пламен Димитров.

Най-солиден ръст от синдиката искат за служителите в социалните домове, докато за тези в държавните агенции предложението е за 10%. "С толкова вероятно ще нараснат и възнагражденията в системата на културата, въпреки че ние настояваме за 20%", допълни Димитров.

Според него сериозни корекции са нужни в сферата на здравеопазването. За целта от бюджета трябва да бъдат отпуснати около 28 млн. лв. за 20-процентов ръст на заплатите в Спешната помощ и 10 на сто - в диспансерите и психиатриите. И бюджетът на НЗОК трябва да се повиши поне с 240 млн. лв., за да има средства за по-високи възнаграждения на медицинските сестри, санитарите и начинаещите лекари в болниците, уточни Димитров.

Той обясни, че вече се водят преговори с финансовото министерство, но предупреди, че ако не се постигне споразумение с властта, КНСБ ще поведе хората на протести. Това ще стане след президентските избори и преди приемането на бюджета за 2017 г., поясни президентът на КНСБ. Той прогнозира, че идната година има шанс и заплатите в реалния сектор да се увеличат с 8-12%.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Даниела Фархи, кореспондент на "Труд" във Варна

Този уебсайт използва "бисквитки"