Коварната същност на юнските жеги

Рекордни стойности на живака предстоят и в следващите дни

Не сме подготвени за такива горещини през юни, предупреждават кардиолози пред “Труд news”

Топлинен удар може да се получи и без да има излагане на слънце

Опасните жеги с рекордни стойности до 40 градуса, които ни връхлитат още през юни, са сериозно предизвикателство за българите. Причината за това е, че горещините в началото на лятото се случват на фона на по-голяма влажност и факта, че организмът не имал достатъчно време да се адаптира. Затова предупредиха пред “Труд news” лекари, които определиха жегите по това време на годината като коварни.

“За България е характерно лятото да е горещо, а зимата да е студена. Генетично сме подготвени за подобни горещини, но не и през юни, когато по-високата влажност на въздуха може да доведе до бронхоспазми”, предупреждава кардиологът д-р Рада Прокопова. Сравнява, че “юнските жеги не са като юлските, в които времето е горещо, но сухо. Сега е и влажно. В дни с валежи това пречи на дишането на голяма част от хората. Водните капчици, навлизащи в организма ни по въздушен път могат да доведат до бронхоспазъм, а той е трудно поносим за страдащите от белодробни заболявания. Циркулацията на кислорода е много по-лоша, което създава чувство за дразнене и желание за кашлица. Може да се стигне и до астматични пристъпи”, твърди още докторът.

“Друга опасност, която крият високите температури е инсолацията, известна още като топлинен удар, и засяга много органи и системи.” Това заяви за “Труд news” полк. проф. Ивайло Даскалов, началник на Клиника по кардиология на ВМА.
Той посочва, че водещите симптоми се появяват вследствие на “хипертермия, получена от продължителен престой на пряка слънчева светлина или в условията на горещ и влажен климат.” Подчертава, че сред тях са отпадналост, главоболие, гадене, повръщане, крампи, понижение на кръвното налягане.

По думите му, на по-късен етап може да се наблюдават нарушение на мускулния тонус и съзнание, общо зачервяване на кожата, но без изпотяване. Случва се, при някои хора да има ускорено сърцебиене и затруднено дишане, обърканост, неразбираем говор, конвулсии, халюцинации, световъртеж и други прояви, стигащи до мозъчен оток и кома.

“Топлинният удар е най-тежката свързана с топлинното прегряване на организма болест. При нея телесната температура надвишава 41°C. Смъртните случаи от прекомерна топлинна експозиция и топлинен удар засягат най-често хората над 65-гoдишна възраст, или 44% от случаите”, подчертава специалистът.

“Топлинен удар може да се получи и без да има излагане на слънце”, алармира още проф. Ивайло Даскалов.

Проф. Владимир Пилософ, детски кардиолог, пред “Труд news”: Да не се допуска децата да се дехитратират

Не напразно в страни като Испания има понятието “сиеста”, това е времето между 12 ч. и 4-5 ч. следобед, когато никой не излиза и не работи. Практиката е научила хората, че в най-големите горещини човек по някакъв начин трябва да се предпазва. По повод твърдения, че ако и нощите са топли има регистрирани повече смъртни случаи на сърдечноболни, мога да кажа, че ако голямата горещина от деня продължи и през нощта, организмът няма време да се съвземе. Липсата на сън допълнително го разстройва, но не може да се твърди категорично, че това е причината.

Основното нещо, което трябва да се знае за децата е, че те много бързо се дехидратират, именно това е голямата опасност, защото за относително кратко време могат да загубят огромно количество вода и това да доведе до последици.
Обедно време, след 11 ч. до към 15 ч. в никакъв случай децата не бива да бъдат излагани на слънце постоянно. Второто е, че трябва да се обличат с подходящи дрехи, да не бъдат навлечени.

 

 

Проф. Георги Рачев, климатолог, пред “Труд news”: Изпращаме юни като най-горещия, откакто в България се правят прогнози

 

Горещото време, високата влажност и третият най-важен фактор, който го няма толкова често юли и август - Слънцето, е в своя апогей. Тези три фактора, практически ние имаме по 14 часа слънчево време на ден, влияят много тежко върху организма. Той няма как да си почине, защото и сутрините са т. нар. тропични нощи, когато температурите на въздуха не падат под 20 градуса.

Така се очетава да изпратим този юни като, може би, най-топлият, откакто се водят метеорологични наблюдения в България. Това ще бъде абсолютен рекорд и ще отнеме “палмата на първенството” на юни 2012 г., както и на този през 2007 г., когато бе най-топло.

TRUD_VERSION_AMP:1//
Публикувано от Гита Манолова

Този уебсайт използва "бисквитки"