Кога ураганът "Милтън" ще удари Флорида? По-слаб няма да означава по-малко опустошение

Ураганът Милтън се е устремил към крайбрежието на Флорида в сряда, оставяйки на жителите на американския щат последни часове да се евакуират преди очакваната "катастрофалната" буря от категория 5 да удари.

Преди минути Националният център за ураганите съобщи, че Милтон е "леко отслабнал" в сряда сутринта над Мексиканския залив и сега е с ветрове от 249 км/ч. Това го свежда само с 2 мили в час (3.2 км/ч) под прага за категория 5. Милтън ще продължи да губи известна сила днес, но ще остане "страхотно голям ураган" на сушата във Флорида тази нощ.

По-слабият Милтън няма да означава по-малко опустошение, особено при по-голяма буря. През последните 24 часа силата на ветровете от тропическа буря се разшири от 80 мили (128 км) до 140 мили (225 км) от центъра. Това означава, че катастрофалните му въздействия ще се усетят на много по-голяма територия. Очаква се ветровете със сила на тропическа буря да обхванат цялата ширина на полуостров Флорида.

Над 1 милион души живеят в крайбрежните райони, за които беше наредена евакуация. Онези, които бягат към по-високите места, задръстиха магистралите във вторник, а бензиностанциите останаха без гориво в регион, който все още се възстановява от опустошителните въздействия на урагана Хелене преди по-малко от две седмици, пише Reuters.

Американските власти предупредиха за потенциално "животозастрашаващи" въздействия на урагана Милтън - една от най-мощните бури, образували се в Северния Атлантик през последните години, която идва само две седмици след като ураганът Хелене причини значителни щети в САЩ.

Кога ураганът Милтън ще удари Флорида?

Властите във Флорида казаха, че е "11-ият час" за евакуация и призоваха жителите да се евакуират, докато все още има време в сряда сутринта.

Националният център за ураганите (NHC) очаква Милтън да достигне сушата като "изключително опасен ураган" в американския щат Флорида в сряда вечерта местно време. Може да удари близо до град Тампа, чийто по-широк градски район е с население от повече от три милиона души.

Синоптиците предупреждават за проливен дъжд, внезапни наводнения, силни ветрове и възможни бурни вълни, пише BBC.

Те казват, че Милтън може да бъде най-лошата буря, ударила района от около век - с възможен прилив от 10-15 фута (3-4,5 м) и локализирани валежи до 1,5 фута.

В сряда сутринта ураганът Милтън се намираше на около 485 км югозападно от Тампа, като по това време беше максимална постоянна скорост на вятъра от 260 км/ч.

Милтън стана ураган от първа категория в неделя и се движи стабилно на изток през Мексиканския залив. Силата му леко се колебаеше, като повече от веднъж постигна най-мощния статус от категория пет, въпреки че се очаква да отслабне, преди да удари континенталната част на САЩ.

Ядрото на урагана би трябвало да премине над западна и централна Флорида, като метеоролозите очакват голямо бурно вълнение по протежение на ивица от брега на щата преди достигането до сушата.

Във вторник вечерта се видя, че ураганът се е "поклатил" на юг, което накара синоптиците леко да променят посоката му. Дори най-точните прогнози обикновено се различават с около 100 км, когато бурята е на 36 часа, уточниха експертите. 

След това Милтън трябва да пресече полуострова, преди да се озове в Атлантическия океан.

Метеоролозите предупреждават, че ураганът Милтън може също да донесе няколко торнада от разпръснати гръмотевични бури, които могат да се задействат в централна и южна Флорида.

TRUD_VERSION_AMP:10//
Публикувано от Петя Кузева

Този уебсайт използва "бисквитки"