Кой беше върховният лидер на Хизбула Хасан Насрала?

Израелската армия обяви новината, че върховният лидер на Хизбула Хасан Насрала е бил ликвидиран при нападение в петък вечерта. В съобщение, публикувано на X, IDF написа: "Хасан Насрала вече няма да може да тероризира света". По-късно и Хизбула потвърди смъртта му.

Хасан Насрала, първият човек в ливанското войнствено шиитско ислямистко движение, беше една от най-известните и влиятелни фигури в Близкия изток

Хасан Насрала е ръководител на Хизбула повече от три десетилетия. Той не е виждан публично от години насам поради опасенията на своите, че може да бъде убит от Израел. В събота израелската армия (IDF) съобщи, че e ликвидирала Насрала при удар по Бейрут. 

Фигура със стабилни лични връзки с Иран, той изигра ключова роля в превръщането на Хизбула в политическата и военна сила, която е днес, като остава уважаван от поддръжниците на групировката. Под ръководството на Насрала Хизбула помогна за обучението на бойци от палестинската въоръжена групировка Хамас, както и милиции в Ирак и Йемен, получи и оръжия от Иран за използване срещу Израел. Той ръководи еволюцията на Хизбула от милиция, основана да се бори с израелските войски, окупиращи Ливан, във военна сила, по-силна от ливанската армия - посредник на властта в ливанската политика, основен доставчик на здравеопазване, образование и социални услуги и е ключов елемент от стремежа на Иран към регионално надмощие.

Къде е роден Хасан Насрала  

Роден през 1960 г., Хасан Насрала израства в квартал Бурж Хамуд в Източен Бейрут, където баща му Абдул Карим управлява малък бизнес за продажба на зеленчуци. Той е най-голямото от девет деца. Присъединява се към движението Амал, тогава шиитска милиция, след като Ливан е обхванат от гражданска война през 1975 г. След кратък престой в свещения иракски град Наджаф, където посещава шиитска семинария, той се присъединява към движението Амал в Ливан. Той и други се отделят от него през 1982 г., малко след като Израел нахлу в Ливан в отговор на атаките на палестински бойци. Новата група, Ислямски Амал, получи значителна военна и организационна подкрепа от базираната в долината Бекаа на Иран Революционна гвардия и стана най-видната и ефективна от шиитските милиции, които по-късно ще формират Хизбула. През 1985 г. Хизбула официално обяви основаването си, като публикува "отворено писмо", което идентифицира САЩ и Съветския съюз като главни врагове на исляма и призовава за "унищожаване" на Израел, който според нея окупира мюсюлмански земи. Насрала се издигна в редиците на Хизбула с разрастването на организацията - след като е служил като боец, е станал негов директор в Баалбек, след това целия регион Бекаа, последван от Бейрут.

Хасан Насрала става лидер на Хизбула през 1992 година

Той става лидер на Хизбула през 1992 г., когато е на 32-годишна възраст, след като неговият предшественик Абас ал-Мусауи беше убит при израелски удар. Едно от първите му действия беше да отмъсти за убийството на Мусауи. Насрала нарежда ракетни атаки в Северен Израел, които убиха момиче, израелски служител по сигурността в израелското посолство в Турция, който беше убит от кола бомба, като атентатор-камикадзе удари израелското посолство в Буенос Айрес, Аржентина, убивайки 29 души. Насрала също успява да води война с ниска интензивност с израелските сили, която завърши с изтеглянето им от Южен Ливан през 2000 г., въпреки че претърпя лична загуба, когато най-големият му син Хади беше ликвидиран в битка с израелските войски. След оттеглянето Насрала обяви, че Хизбула е постигнала първата арабска победа срещу Израел. Той също така обеща, че Хизбула няма да се разоръжи, като подчерта, че "цялата ливанска територия трябва да бъде възстановена", включително района на Шебаа. Последва относително спокойствие до 2006 г., когато бойци на Хизбула предприеха трансгранична атака, при която осем израелски войници бяха убити, а други двама бяха отвлечени, което предизвика масиран израелски отговор. Израелски военни самолети бомбардираха крепости на Хизбула в южната част и южните предградия на Бейрут, докато Хизбула изстреля около 4000 ракети в Израел. Повече от 1125 ливанци, предимно цивилни, загинаха по време на 34-дневния конфликт, както и 119 израелски войници и 45 цивилни. Домът и офисите на Насрала бяха атакувани от израелски военни самолети, но той оцеля невредим.

"Изцяло нова фаза" за Хизбула

През 2009 г. Насрала публикува нов политически манифест, който се опитва да очертае "политическата визия" на Хизбула. Той изостави споменаването на ислямска република в документа от 1985 г., но поддържа твърда линия срещу Израел и САЩ и повтори, че Хизбула трябва да запази оръжията си, въпреки резолюцията на ООН, която ги забранява в Южен Ливан. " Хората се развиват. Целият свят се промени през последните 24 години. Ливан се промени. Световният ред се промени", каза тогава Насрала. Четири години по-късно Насрала той обяви, че Хизбула навлиза в "напълно нова фаза" от своето съществуване, като изпраща бойци в Сирия, за да помогне на своя подкрепян от Иран съюзник президент Башар ал-Асад да потуши бунт. "Това е нашата битка и ние сме готови", каза той. Ливанските сунитски лидери обвиниха Хизбула, че са въвлекли страната във войната в Сирия и напрежението се влоши драматично. През 2019 г. дълбока икономическа криза в Ливан предизвика масови протести срещу политически елит, отдавна обвиняван в корупция, прахосничество, лошо управление и небрежност. Първоначално Насрала изрази симпатия към призивите за реформи, но позицията му се промени, когато протестиращите започнаха да настояват за цялостна промяна на политическата система, припомня BBC, цитирана от Digi24.

Хизбула след безпрецедентната атака на Хамас в Израел на 7 октомври 2023 година

На 8 октомври 2023 г., денят след безпрецедентната атака срещу Израел от въоръжените бойци на Хамас, която предизвика войната в Газа, спорадичните преди това битки между Хизбула и Израел ескалираха. Хизбула стреля по израелски позиции в знак на солидарност с палестинците. В реч през ноември Насрала каза, че атаката на Хамас е била "сто процента палестинска както по отношение на решението, така и на изпълнението", но че престрелките между неговата група и Израел са били "много важни и значими". Хизбула изстреля повече от 8000 ракети в Северен Израел и окупираните от Израел Голански възвишения. Той също така изстрелва противотанкови ракети по бронирани превозни средства и атакува военни цели с експлозивни дронове. Израелските отбранителни сили (IDF) отвърнаха с въздушни удари и танков и артилерийски огън срещу позиции на Хизбула в Ливан. В последната си реч Насрала обвини Израел, че е взривил хиляди пейджъри и уоки-токита, използвани от членове на Хизбула, което уби 39 души и рани още хиляди определяйки случилото се като "преминало всички червени линии". Той призна, че групата е претърпяла "безпрецедентен удар". Малко след това Израел драматично ескалира атаките срещу Хизбула, започвайки вълни от бомбени атентати, които убиха близо 800 души.

TRUD_VERSION_AMP:16//
Публикувано от Петя Кузева

Този уебсайт използва "бисквитки"