Колите осигуряват 70% от парите в застрахователите

Приходите на дружествата нараснаха с 8,6% за година

Колите осигуряват 70% от приходите на застрахователите в страната. За първите девет месеца на миналата година приходите на общозастрахователните компании са над 1,3 млрд. лв., обявиха от Комисията за финансов надзор. От тях 912 млн. лв. са събраните премии от автомобилните застраховки “Каско” (413 млн. лв.) и “Гражданска отговорност” (498 млн. лв.). От началото на годината до края на септември 2017 г. застраховката “Автокаско” бележи сериозен ръст от 9,46%. На трето място по значение за застрахователите е полицата “Пожар и природни бедствия”, която е осигурила приходи от 200 млн. лв., или 15% от портфейла на компаниите. Здравните застрахователни продукти, измежду които е застраховката “Заболяване”, носят общо около 39 млн. лв., или с над 10% повече приходи спрямо 2016 г.

Общият размер на премиите на общозастрахователните дружества се увеличава с 8,6% на годишна база, сочат още данните на КФН. В същото време изплатените обезщетения на клиентите нарастват с доста по-бавни темпове – само с 0,15%, и достигат 635 млн. лв. Почти половината от изплатените обезщетения (306 млн. лв.) са по задължителната автомобилна застраховка “Гражданска отговорност”. По полиците “Каско” са изплатени 223 млн. лв., или 35% от всички обезщетения. А по застраховката “Пожар и природни бедствия” са изплатени близо 48 млн. лв., или 8% от всички плащания към клиенти на компаниите.

Животозастрахователните дружества приключват третото тримесечие на миналата година с 4% ръст на премийните приходи, сочат данните на КФН. На пазара в България работят 13 животозастрахователни дружества, които имат брутни премийни приходи в размер на 338,5 млн. лв. Любопитно е, че най-голям ръст има при приходите от застраховките “Живот”, свързани с инвестиционен фонд. Тези полици са осигурили на компаниите премийни приходи в размер на 48,6 млн. лв., което представлява ръст с над 22%. Явно заради ниските лихви по депозитите хората търсят различни възможности за инвестиции, включително и в спестовни застраховки “Живот”.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд

Този уебсайт използва "бисквитки"