Дори в петзвезден хотел в Богота ще ви е трудно да откриете вкусно кафе
В края на юни местните правят национално парти на напитката
Берачи обират реколтата с ръце, само ако е кърваво червена
“Труд” представя поредица от публикации “Тайните на кафето”. В нея ще ви запознаваме с любопитни и малко известни факти за любимата на милиони гореща напитка. Ще има място и за новости относно добива, преработката, пазарите и модерните трендове и рецепти при консумация и сервиране на кафе. Следващата статия - идната събота!
ЧАСТ I
Вече споменахме в I част oт поредицата за кафето в Колумбия, че страната има имения с над един милион кафе дървета и традиционната напитка привлича хиляди туристи в най-емблематичните региони за отглеждане на зърната - Триъгълникът на кафето (Eje Cafetero). Но защо на Колумбия се приписва толкова силна репутация?
Големият потенциал на кафе производителите и качеството на реколтата е комбинация от уникалните за страната условия - температура между 8 и 24 градуса, изключително богати почви, планински релеф на Андите, тропическо местоположение – близо до Тихия Океан, силни валежи - но с точно количество слънчева светлина и сравнително мек климат през годината. Именно тези географски богатства създават перфектната страна за отглеждане на кафе. Хората често казват, че Колумбия е била благословена с невероятното си биоразнообразие, но всъщност климатът е основната причина за славата им на топ производител на кафе и на него трябва да препишат всички аплодисменти.
Южноамериканската държава произвежда един от най-вкусните сортове Арабика, но за жалост в страната има огромен парадокс. Най-добрите партиди се изнасят за САЩ, а за местните остават по-нискокачествените кафета. Правителството дори внася по стари партиди кафе от Виетнам за вътрешно потребление. За съжаление дори в петзвезден хотел в Богота ще ви е трудно да откриете вкусно колумбийско кафе, такова, каквото консумират в Америка или Европа, споделят местни кафе производители. Именно европейците вече са по-облагодетелствани, заради споразумение, което увеличи търговията с кафе между Колумбия и ЕС през 2015 г.
Икономиката на Колумбия е пета по сила в Южна Америка, като кафето е легален отрасъл номер едно (нелегален е кокаинът), който подпомага местното население. А зърната са стока с приоритет, тъй като привличат голям поток преки чуждестранни инвестиции. Другата тайна за ултра добра реколта на кафе производителите в Колумбия е, че берат само узрелите на дървото плодове. Кафе берачите изследват дърветата на всеки 10 дни и преценяват кои са узрели до кървавочервен цвят. Когато процесът започне, един опитен берач може да събере на ръка до 90 килограма зрели череши (зърна) на ден или около 18 килограма кафе на зърна.
Заради честите болести по кафетата
На Запад от Богота – фермери отглеждат ядки от макадамия
Страда от високи нива на безработицата
Рисаралда е друг добре утвърден регион за производство на кафе, където много фермери са обединени в кооперации. Кафето играе важна социална и икономическа роля в района, осигурявайки работни места и заетост за много. Докато много от хората се преместват в региона през 1920, често за отглеждането на кафе, голям брой фермери попадат в рецесия в началото на хилядолетието, което води до широкомащабна емиграция назад към други региони и други страни. Столицата е също и транспортен център за регионите Калдас и Куиндио, и пътна мрежа известна като Autopista del Cafe (Кафе магистрала).
В долината на Каука растат специални сортове
„Златна“ реколта расте на границата с Тихия океан
Планините пазят дърветата от влажността
Долината на Вале дел Каука е една от най-плодородните части на страната, с река Каука, която тече между два големи планински вериги на Андите. Районът е един от епицентрите на Колумбийският въоръжен конфликт. Той е типичен за Колумбия, където повечето ферми са доста малки като площта е около 75 800 хектара за производство на кафе, разделена между 26 000 стопанства, собственост на 23 000 семейства.
От десетилетия
Плантациите – част от националната идентичност
На 16 000 хектара земя
70 хиляди производители отглеждат зърна в Хуила
Бунтовници правят достъпа до един от регионите труден
Толима е сред последните опори на прословутата бунтовническа група на Колумбия FARC, която поддържала контрол над района до сравнително скоро. Градът през последните години страда заради боевете, които са направили достъпа до местността труден. Качествените кафета от тази област обикновено идват от дребните фермери в много малки микро партиди чрез кооперации.
Надморска височина за плантациите е между 1200 и 1900 метра. Реколтата там расте през периода март – юни, а вторичната в месеците от октомври до декември.
Регионът на Хуила има комбинация от плодородна почва и уникална география за отглеждане на кафе и някои от най-сложните и плодови колумбийски кафета идват оттук. В региона има повече от седемдесет хиляди производители на кафе, които обхващат повече от 16 000 хектара земя.
Надморската височина за отглеждане на кафе е между 1250 и 2000 метра, а реколтата се събира между септември и декември.
В много други области растенията умират
Най-високо растящите череши са в Нариньо
Районът Калдас е част от Колумбийската ос за отглеждане на кафе
Наред с Куиндио и Рисералда, районът Калдас е част от Колумбийската ос за отглеждане на кафе, или Кафе Триъгълник. Между тях расте голяма част от кафето на нацията. Исторически това се смяташе за едно от най-добрите кафе в Колумбия, но сега другите региони са повече конкурентни на този фронт. Районът също е дом на Сеникафе, Националният център за изследвания на кафето управляван от FNC. Смята се, че това е един от водещите в света институции за изследване на всички аспекти на производството на кафе и тук са създадени уникални за Колумбия сортове.
Материалът е изготвен с помощта на COFFERO, които можете да откриете на www.coffero.com