Еврокомисията на Лайен загуби делото за прозрачност на договорите за ваксините срещу COVID-19

Комисията на Урсула фон дер Лайен загуби противоречиво дело за прозрачност на договорите за ваксини в навечерието на решаващото гласуване в Европейския парламент за потвърждаване на нейната номинация за председател на Комисията.

Съдът на Европейския съюз (ЕС) днес (17 юли) анулира решение на Европейската комисия за укриване на определени части от договори за ваксина срещу COVID на фона на усилията на Фон дер Лайен да получи подкрепа за преизбиране.

Още през октомври 2021 г. Зелените евродепутати поискаха достъп до договорите за COVID-ваксините, сключени от Комисията, за да се запознаят с условията на споразуменията.

Според групата решението да се отнесе делото до Върховния съд е дошло след месеци на кореспонденция с Европейската комисия, искаща прозрачен достъп до договорите, на които изпълнителната власт е предоставила само силно редактирани версии.

Съдът на ЕС постанови днес, че Комисията не е предоставила достатъчен достъп до споразуменията за покупка и счита, че решението на изпълнителната власт да публикува само редактирани версии на договорите съдържа нередности.

Решението идва само ден преди Европейският парламент да гласува преназначаването на Фон дер Лайен за председател на Комисията.

Първоначално имаше похвали за договарянето на ваксина срещу COVID, което я направи достъпни в Европа, но светлините на прожекторите бързо бяха затъмнени от липсата на прозрачност.

Според Съда Комисията „не е доказала, че по-широкият достъп до тези клаузи действително би подкопал търговските интереси на тези предприятия“.

Засега въпросът не се е отразил на кандидатурата на Фон дер Лайен, тъй като тя бързо се превърна в консенсусната номинация сред основните политически сили в последния мандат – ЕНП, S&D и Renew Europe.

Това решение обаче ще постави Зелените пред дилема. Именно те оспориха редакциите на Комисията пред Съда на Европейските общности. През последните дни Зелените бяха ухажвани от Фон дер Лайен, докато тя се опитва да получи подкрепа за номинацията си преди утрешния вот.

„Тези договори са за общественото здраве и е в обществен интерес информацията, която съдържат относно цените на дозите, отговорността за странични ефекти, графици за доставка и друга важна информация, да е възможно най-прозрачна и достъпна за обществеността“, каза евродепутатът Ким ван Спарентак в прессъобщение след подаване на молбата за делото до Съда на ЕО.

Решението може да бъде обжалвано от Европейската комисия в двумесечен срок. 

TRUD_VERSION_AMP:2//
Публикувано от Труд онлайн

Този уебсайт използва "бисквитки"