Компанията Boeing се съгласи да се признае за виновна за две катастрофи със 737 MAX

Компанията Boeing се съгласи да се признае за виновна в престъпна измама, за да приключи разследването на Министерството на правосъдието на САЩ на двете смъртоносни катастрофи на самолета 737 MAX, съобщава Reuters.

Boeing ще плати глоба в размер на 243,6 милиона долара. Говорител на компанията потвърди, че е "постигнато принципно съгласие по резолюцията с Министерството на правосъдието“. Производителят на самолети също се съгласи да инвестира най-малко 455 милиона долара през следващите три години, за да засили своите програми за безопасност и съответствие.

Обвиненията са свързани с две катастрофи на 737 MAX в Индонезия и Етиопия за период от пет месеца през 2018 година и 2019 година. В тях загинаха общо 346 души.

Стремежът на Министерството на правосъдието да обвини Boeing задълбочи продължаващата криза, обхванала Boeing, след като отделна експлозия по време на полет през януари разкри продължаващи проблеми с безопасността и качеството на производителя на самолети.

Признаването на вината потенциално застрашава способността на компанията да осигури изгодни държавни договори с компании като Министерството на отбраната на САЩ и НАСА, въпреки че може да поиска освобождаване.

Boeing стана обект на наказателно преследване, след като Министерството на правосъдието през май установи, че компанията е нарушила споразумение от 2021 г., свързано с фаталните катастрофи.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд онлайн

Този уебсайт използва "бисквитки"