Компотът от череши става отровен след година

Причината е в костилките

Много хора правят компоти за зимата и ги държат в килера по две и повече години, но специалисти предупреждават, че компотите от череши и други костилкови плодове като вишни и сливи могат да станат отровни, ако се съхраняват повече от една година, без да се отстранят костилките.

Причината е, че черешовите костилки съдържат амигдалин. При взаимодействие със стомашния сок той се превръща в циановодородна киселина, която представлява заплаха за здравето. Амигдалин има още в кайсиевите ядки, семките на ябълките и костилките на прасковите, но те се махат, когато се правят компоти от тези плодове. Така че опасност представляват престоелите компоти от череши, сливи, джанки, вишни.

Ако случайно сте погълнали една или две костилки, не е особен проблем, но не трябва целенасочено да ядете череши с костилките. Освен това имайте предвид, че поради високото съдържание на диетични фибри тези плодове не трябва да се консумират в големи количества, тъй като това може да раздразни червата. Препоръчително е да приемате не повече от 350 грама на ден.  

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд news

Този уебсайт използва "бисквитки"