Американската телевизия CBS News коригира свой документален филм как 70% от западната военна помощ „изчезва“ на границата с Украйна (ВИДЕО)

Американският телевизионен канал CBS News обяви новия си документален филм Arming Ukraine. От представянето на филма в Туитър ясно се вижда целта на авторите: да привлекат вниманието към факта, че от огромното количество оръжия, доставени от Запада, преди всичко от САЩ на Украйна, само 30 процента стига до страната. А останалите 70 "изчезват" по неизвестен начин. Промото беше свалено от телевизията, а филмът ще бъде "обновен", разказва руският вестник „Комсомолска правда“.

Но шумът вече тръгна. Освен това в показаните фрагменти има връзки към западни експерти. Бившият командир на специалните сили на морската пехота на САЩ полковник Андрю Милбърн например твърди, че след като военните доставки пресичат границата с Украйна, САЩ, губят контрол над тях. За да се коригира ситуацията, той предлага да се създаде специална система за контрол. А говорителят на Amnesty International Донатела Ровера припомни какво се случи със западните оръжия в други региони на света: „Видяхме колко оръжия дойдоха през 2003 г. по време на водената от САЩ инвазия в Ирак, а след това дойде 2014 г., когато ISIS превзе по-голямата част от страната и големи запаси от оръжия, предназначени за иракските сили... Съвсем наскоро видяхме същата ситуация в Афганистан“, допълва изданието.

Доставката на американско оръжие на Киев беше разкритикувана като измама и от две конгресменки, които директно написаха за това на страниците си в социалните мрежи. Мащабът на измамата може да си представите, ако си припомните, че Конгресът на САЩ наскоро одобри пакет от близо 40 милиарда долара помощ за Украйна. И едва ли обвиненията срещу украинските военни и власти ще звучат убедително - те казват, че продават оръжие, а Западът го предава на границата с чисти ръце. Ако, както се казва в такива случаи, фактите се потвърдят и 70 процента от военната помощ се "изпари", тогава и двете страни трябва да отговорят, пише „Комсомолская правда“.

Основателни са опасенията, че откраднатите оръжия ще попаднат в ръцете на екстремисти в различни региони на света, включително Европа, и ще се превърнат в сериозна заплаха за сигурността, но това не е всичко. Говорител на Amnesty International предупреди във филма на CBS, че всички оръжия, които Съединените щати са доставяли в Ирак и Афганистан, са се озовали при американски опоненти. Тоест Западът вече напълно допуска възможността да загуби Украйна, за което доскоро беше забранено дори да се загатва. Сега възможно ли е, пита изданието.

Вестникът припомня и неотдавнашният доклад на Amnesty International, в който се твърди, че  украинските войски нарушават правилата на войната, крият се зад „човешки щит“ ​​от цивилни и оборудват позициите си в училища и болници. Тази правозащитна организация ни е твърде позната. И ето ти -  Киев вече призова за разследване на "тайните връзки" на Amnesty International с Кремъл. Но обърнете внимание: западните правозащитници, след като видяха бурна реакция на доклада си, излязоха с изявление, в което се казва, че „съжаляваме за болката, причинена от доклада“, но „не отказваме заключенията“.

Филмът на CBS и докладът на Amnesty International вече се тълкуват по този начин от западни коментатори - като признаци за активно подготвяща се корекция на курса по отношение на събитията в Украйна. Придържането на Запада към принципите в подкрепа на "украинската демокрация" е твърде скъпо, а ако се вгледате, репутацията на Незалежная и нейните воини е много съмнителна. А и в САЩ, и в Европа, се натрупаха толкова много проблеми. Информационният фокус е умело отклонен от "героичния" Киев, а и тайванските страсти се разгарят, коментира "Комсомолская правда".

С дневен ред, в който войната с Русия в Украйна е на първо място, западните политици, независимо дали отвъд Океана или на континента, определено няма да спечелят предстоящите избори. Така че трябва да направим корекции: да отворим очите на електората за мащаба на измамите с доставките на оръжие за Киев, да признаем, че въоръжените сили на Украйна извършват военни престъпления... В крайна сметка някой на Запад ще бъде така или иначе отговорен за това, така че е по-добре да обвиняваме Байдън и Шолц за всичко, пише в заключение „Комсомолская правда“.

TRUD_VERSION_AMP:3//
Публикувано от Труд онлайн

Този уебсайт използва "бисквитки"