Конезавод с благодарности за погасен пожар

Нива с овес от 75 дка изгоря при пожар край село Коньовец, който тази седмица избухна на територията на Държавно предприятие „Кабиюк“. Огънят беше предизвикан от волтова дъга, а комисия назначена от изпълнителния директор на конезавода Мартин Маринов днес е направила оценка на щетите.

Освен нивата, напълно са изпепелени и две помещения, които се използват за складове, съобщават от предприятието.

"Пораженията можеше да са много по-големи, но съм благодарен на всички колеги, които веднага се включиха в битката с огъня. 20 работници на Държавното предприятие, 7 наши служители  от Хиподрума, 12 доброволци от селото и служители на охранителна фирма бяха на терен. За да пресечем пътя на огъня, разорахме с наши машини няколко километра минерализовани ивици, изкарахме и две водоноски и челен товарач", обясни Маринов. Той каза, че в борбата със стихията са се включили и четири автомобила на Регионалната противопожарна служба.

"Целта беше да спрем огъня преди да е стигнал до жилищните сгради в района на предприятието и успяхме благодарение на добрата координация и бързата реакция на нашите служители и пожарникарите", коментира директорът на „Кабиюк“. Той благодари на всички, които са участвали в гасенето на пожара и каза, че обходите на територията на предприятието продължават и през почивните дни, за да не се стигне до нови запалвания заради сушата и високите температури.

От пресцентъра на ОДМВР Шумен оповестиха за опасния пожар и уточниха, че пламъците тръгнали след като клони на дървета при силни пориви на вятъра се преплели с електропреносната мрежа и се скъсал проводник. В същия ден е имало още 12 пожара в Шуменско.

Призовават се гражданите да подават сигнали на телефон 112, ако станат свидетели на запалвания, за да може пожарите да бъдат загасени преди да са нанесли големи щети.

 

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Цветелина Георгиева, кореспондент на "Труд" в Шумен

Този уебсайт използва "бисквитки"