Конституционният съд отхвърли жалбата на омбудсмана срещу промени в Закона за МВР

Преобразуването на договорите на част от служителите не противоречи на основния закон

Конституционният съд отхвърли искането на омбудсмана на Република България за установяване на противоконституционност на параграфи 69 и 70 от Преходните и Заключителни разпоредби на Закона за изменение и допълнение на Закона за Министерството на вътрешните работи (обн., ДВ, бр. 81 от 14 октомври 2016 г.).

Решението е взето с 10 гласа и особено мнение на съдията Гроздан Илиев, който счита, че искането е недопустимо.

Става дума за преобразуването на договорите на част от служителите в МВР в такива по Закона за държавния служител, а на други - в трудови.

Според Мая Манолова промените противоречат на абзац трети от Преамбюла на Конституцията, който издига във върховен принцип „правата на личността, нейното достойнство и сигурност” и на абзац пети от Преамбюла, който изразява решимостта за създаването на правова държава, както и противоречат на чл. 4, ал. 1 и 2 от Конституцията, съгласно които Република България е правова държава и гарантира живота, достойнството и правата на личността. В допълнителни съображения по искането от 5.05.2017 г. омбудсманът обосновава и разбирането, че едностранното преформатиране на правния статус на служители в МВР съществено засяга имуществени и лични аспекти от техния живот, поради което противоречи на чл. 17 (право на собственост) и чл. 32 (право на личен живот) от Конституцията.

"Разпоредбите на § 69 и § 70 ПЗРЗИДЗМВР, с оглед на изложеното, са резултат на целесъобразност на законодателя, в чиято компетентност е да прецени по реда на кой закон да се уреждат правоотношенията на служителите в МВР, поради което те могат да бъдат разглеждани и преценявани относно тяхната целесъобразност, но не са противоконституционни", заключава КС.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд онлайн

Този уебсайт използва "бисквитки"