Контактите на Мъск с Путин

Москва работела за Тръмп с пропаганда и дезинформация

Милиардерът поддържал редовни контакти с руския президент

Как възгледите му по украинския въпрос изцяло се промениха

Милиардерът Илон Мъск,  собственик на SpaceX и ключов съюзник на републиканския кандидат за президент Доналд Тръмп, поддържа редовен контакт с руския президент Владимир Путин през последните две години, съобщава в. „Уолстрийт джърнъл“.

Осведомен източник, който говори при условие за анонимност, за да обсъди чувствителния въпрос, потвърди пред „Асошиейтед прес“, че Мъск и Путин са имали контакт чрез обаждания. Лицето не предостави допълнителни подробности за честотата на обажданията, нито кога са се случили или тяхното съдържание.

Мъск, най-богатият човек в света, който също притежава Tesla и социалната платформа X, се очертава като водещ глас на американската десница. Той наля милиони долари в кандидатурата на Тръмп за президент и превърна платформата, известна някога като Twitter, в сайт, популярен сред поддръжниците на Тръмп, както и сред теоретиците на конспирацията, екстремистите и руските пропагандисти.

Контактите на Мъск с Путин повдигат въпроси за националната сигурност, като се има предвид работата на неговите компании за правителството и подчертават опасенията относно руското влияние в американската политика.

Мъск и Путин са говорили многократно по лични въпроси, бизнес и геополитика, съобщи The Journal в четвъртък, цитирайки множество настоящи и бивши служители в САЩ, Европа и Русия.

По време на един  от разговорите Путин помолил Мъск да не активира неговата сателитна система Starlink над Тайван като услуга за китайския президент Си Цзинпин, чиито връзки с Путин станаха по-близки, съобщава Journal. Путин и Си са се срещали повече от 40 пъти от 2013 г.

Русия отрече разговорите да са били проведени. През 2022 г. Мъск каза, че е разговарял с Путин само веднъж, като е провел телефонен разговор, фокусиран върху космоса.

Китайското посолство във Вашингтон заяви в петък, че „не е запознато със спецификата“ на всякакви искания, отправени от Путин от името на Китай. Нямаше незабавен отговор на съобщенията, оставени на X и Tesla, относно коментар на Мъск.

Отношенията на Мъск с Путин повдигат въпроси за националната сигурност предвид милиардите долари в държавните договори, възложени на SpaceX, важен партньор на НАСА и правителствените сателитни програми. Тръмп също така обеща да даде на Мъск роля в своята администрация, ако спечели следващия месец.

Бившият посланик на САЩ в Русия Майкъл Макфол каза, че е необичайно бизнес лидери да поддържат контакт с Путин, без да информират властите на САЩ. Въпреки че главните изпълнителни директори често могат да взаимодействат с чуждестранни лидери, Путин стои настрана, предвид нахлуването му в Украйна, каза Макфол.

„Той е военнопрестъпник, който избива цивилни. Това прави това погрешно според мен“, каза Макфол за разговорите на Мъск с Путин. „Трябва да решиш в кой отбор си. В американския отбор ли си или в руския?“

Искането на Путин за Starlink като услуга към Китай вероятно ще привлече внимание, като се има предвид подкрепата на САЩ за Тайван и опасенията относно нарастващото партньорство между Кремъл и Пекин.

Мъск, чиято Tesla управлява Gigafactory Shanghai, е развил близки отношения с китайските лидери. Забележките му за Китай бяха приятелски настроени и той предложи Тайван да отстъпи част от контрола на Пекин, като стане специален административен регион.

Москва има все по-големи връзки с други американски противници. САЩ обвиниха Русия, че е изпратила балистични ракети в Иран и казаха, че Северна Корея е изпратила войски в Русия, вероятно за битка в Украйна.

По отношение на Украйна възгледите на Мъск се промениха, откакто той първоначално подкрепи Киев след нахлуването на Русия през 2022 г. и му предостави своята система Starlink за комуникация. След това Мъск отказа да позволи на Украйна през 2023 г. да използва Starlink за изненадваща атака срещу руски войници в Крим.

Той също така представи мирно предложение, което изискваше Украйна да се откаже от плановете си за членство в НАТО и да даде на Русия постоянен контрол над Крим, който тя завзе през 2014 г. Планът разгневи украинските лидери.

Тези обаждания, за които бе съобщено от The Journal, и променящите се възгледи на Мъск за Украйна са „обезпокоително съвпадение“, казва Брадли Боуман, бивш асистент в Уест Пойнт, който сега е старши директор на Центъра за военна и политическа сила към Фондацията за отбрана на демокрациите - базиран във Вашингтон мозъчен тръст.

„Политиката на правителството на САЩ е да се опита да изолира Владимир Путин, а Илон Мъск директно подкопава това“, каза Боуман. „Какво прави Путин с Мъск? Путин се опитва да намали международната си изолация и да повлияе на американската външна политика“.

Човек, запознат с разговорите между Мъск и Путин, обаче каза пред The Journal, че няма доказателства контактът на Мъск с Путин да представлява проблем за сигурността на САЩ.

Запитан за контактите на Мъск с Путин, говорителят на Белия дом по националната сигурност Джон Кърби каза пред репортери в петък, че няма информация за разговори.

Пентагонът и представители на американското разузнаване отказаха коментар. Държавният департамент не отговори на имейл с искане за коментар.

Мъск наскоро се появи на митинг на Тръмп с шапка Make America Great Again и отправи зловещо предупреждение, че ако Тръмп загуби надпреварата, „това ще бъдат последните избори“.

Миналата година Мъск се подигра с искането на украинския президент Володимир Зеленски за помощ и през февруари каза, че Украйна не може да спечели войната.

Тръмп, който похвали лидерството на Путин и критикува съюза на НАТО и помощта на САЩ за Украйна, повдигна въпроси какво би бил готов да признае, ако бъде избран в преговори за бъдещето на Украйна.

Представители на американското разузнаване и анализатори от частния сектор стигнаха до извода, че Русия работи за скрита подкрепа на Тръмп с дезинформация и пропаганда, насочена към неговия опонент от Демократическата партия, вицепрезидента Камала Харис. Откакто Мъск пое X, той се превърна във водещ онлайн източник на руска пропаганда и дезинформация, насочена към американците.

Тръмп е подложен на проверка за собствените си скорошни контакти с Путин, описани в нова книга на журналиста от Уотъргейт Боб Удуърд. Удуърд цитира неназован сътрудник на Тръмп, който каза, че бившият президент и Путин може да са имали до седем разговора, откакто Тръмп загуби преизбирането през 2020 г. Преди едно от обажданията сътрудникът каза, че са били помолени да напуснат офиса на Тръмп, за да осигурят на двамата уединение.

Кампанията на Тръмп и Кремъл отрекоха тези обаждания да са се случили. В отговор на въпроси за Мъск и Путин, прессекретарят на кампанията на Тръмп Каролайн Лийвит нарече Мъск „единствен лидер в индустрията“, чиито идеи могат да бъдат от полза за „нашата разбита федерална бюрокрация“.

„Що се отнася до Путин, в надпреварата има само един кандидат, под чието ръководство той не е нахлувал в друга страна, и това е президентът Тръмп“, каза Ливит в изявление. „Президентът Тръмп отдавна каза, че ще възстанови мира си чрез силна външна политика за възпиране на агресията на Русия и за прекратяване на войната в Украйна.“

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков в петък отхвърли доклада на The Journal като „абсолютно невярна информация“. Песков каза, че Путин и Мъск веднъж са провели телефонен разговор“ преди 2022 г., който е бил „по-скоро от въвеждащ характер“ и е бил фокусиран върху „визионерски технологии“. „След това Мъск не е имал контакти с Путин“, каза Песков, отхвърляйки статията на The Journal като политическа.

„Изборите навлязоха в началото си и, разбира се, противниците не се спират пред нищо“, каза Песков. „Спомнете си, че преди седмица те казаха, че Путин уж разговаря с Тръмп по цял ден. Сега той твърди, че говори с Мъск през цялото време. Всичко е невярно.”

Военното разузнаване на Украйна каза пред АП, че ще се „въздържат от коментари“ относно комуникацията между Путин и Мъск.

TRUD_VERSION_AMP:2//
Публикувано от Associated Press

Този уебсайт използва "бисквитки"