Конфликтът, който може да доведе до излизането на "Фидес" от ЕНП, остана неразрешен

Конфликтът, който може да доведе до изхвърлянето на „Фидес“ от Европейската народна партия (ЕНП) остана неразрешен във вторник след разговорите между унгарския премиер Виктор Орбан и шпитценкандидатът на европейските дясноцентристи Вили Вебер в Будапеща, пише европейската редакция на Politico.

„Моите разговори с премиера Виктор Орбан днес преминаха в конструктивна атмосфера, но проблемите все още не са разрешени“, заяви германският политик пред журналистите в Будапеща.

„Ние все още трябва да оценяваме, все още обсъждаме сред членовете на ЕНП, за предстоящите решения“, каза Вебер, кандидатът на ЕНП за председател на Европейската комисия в майските избори за Европейски парламент.

На 20 март представители на партиите от европейската десница ще обсъждат дали „Фидес“ трябва да остане в блока, след като десетина членки призоваха за изхвърляне на управляващата унгарска партия. Причина за инициативата стана антиимиграционната кампания на фракцията на Орбан, в която основна мишена са председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер и американският милиардер Джордж Сорос.

По думите на Вебер е сигурно, че унгарският премиер ще прекрати тази кампания, но посочи, че други, по-широки въпроси, все още трябва да бъдат разрешени.

„Това, което искаме да гарантираме е, „Фидес“ да остане ангажирана с ценностите на ЕНП, а Унгария да остане проевропейска страна, която се придържа към европейските ценности“, отбеляза той.

Началникът на канцеларията на Орбан Гергели Гуляш настоя след срещата, че дебатът в рамките на ЕНП за „Фидес“ е наистина за миграцията. Той обвини критиците на премиера, че искат да изхвърлят партията заради нейните антиимиграционни позиции.

Но той също възприе и помирителен тон, като каза, че кампанията с плакатите е приключила, а освен това отбеляза, че унгарският министър-председател е дал ясно да се разбере на Вебер, че не е искал да нарани никой и е готов да се извини, ако го е направил. Това изглежда изпълнява едно от условията на Вебер за оставяне на „Фидес“ в ЕНП.

Рекламите срещу Юнкер обаче все още можеха да се забележат по улиците на Будапеща и в свързаните с управляващата партия уебсайтове във вторник.

Вебер проведе пресконференцията си в историческа синагога в центъра на Будапеща в жест към еврейска общност. Еврейските групи и други неведнъж са обвинявали Орбан, че използва антисемитски наратив и правителството му практикува ревизионизъм, когато става въпрос за историята на Холокоста в Унгария.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд онлайн

Този уебсайт използва "бисквитки"