Концерт с италианска традиционна музика на хор от Сардиния ще зарадва родната публика на 13 септември в София

Концерт с италианска традиционна музика на хор „Тискали“ от Сардиния Италианският културен институт в България и Сдружение за социални и културни инициативи на Сардиния – „Сардика“ в София, със съдействието на Община Оборище и Национално музикално училище „Любомир Пипков“ организират концерт на хор „Тискали“ на 13 септември.

Събитието ще се проведе в Националното музикално училище в София по повод сто и двадесетата му годишнина от 19:00 часа и е с вход свободен.

То ще допринесе за културния обмен между Италия и България.

За хор „Тiscali“ „Тiscali“ е група хорови изпълнители от Сардиния, обединени от взаимна, голяма и устойчива страст към музиката и пеенето. Специфичните интереси на хора са насочени към музиката, в частност към народното пеене.

Репертоарът на хора предлага оригинален прочит на откъси от произведения от музикалната и поетичната култура на Сардиния, от религиозни събития, особено песнопенията от Страстната седмица или от молитвената деветница за Рождество Христово, но и свързани със социални теми, сатирични, забавления, традиционни планински песни или откъси от класически произведения.

Една от основните характеристики на хор „Тiscali“ е свързана с литургичния съпровод на град Доргали, Сардиния, изпълняван на сватби и традиционни сардински празници. Тогава се изпълняват песнопения от литургията на латински, полифонични или грегориански, но и традиционни песни на сардински и литургични песни на италиански език. Участието на хора
се осъществява съвместно със Сдружение за социални и културни инициативи на Сардиния – „Сардика“ в София.

От 24 години Сдружението развива своята дейност в България със седалището си на бул. „Евлоги Георгиев“ 113. Това е официалното представителство на област Сардиния в България, което има за цел да разпространява културата, икономиката и туризма на острова в чужбина.

През годините сдружението за социални и културни инициативи на Сардиния – „Сардика“ в София е организирало културни събития в България в сътрудничество с други италиански институции като Посолството на Република Италия, Област Сардиния, Провинция Нуоро, Конфедерация за селскостопанство на Сардиния, с училища и др. „Сардика“ популяризира и България в Сардиния, като пренася на средиземноморския остров българските традиции и култура. Някои от организираните в Сардиния събития са: концерти на хора „Космически гласове“, Кукерско шествие, музикални изпълнения на изпълнители, сред които Васил Петров.

TRUD_VERSION_AMP:5//
Публикувано от Труд онлайн

Този уебсайт използва "бисквитки"