„Копенхаген“ с 11 титли в 25-годишната си история

 

"Копенхаген", съперникът на „Лудогорец“ в Лига Европа, може да се похвали с кратка, но много съдържателна визитка. Датският клуб е едва на 25 години, но вече има във витрината си 11 титли и 7 купи на страната. „Лъвовете“ се появяват на футболната карта през октомври 1991 година след обединение на два местни отбора от града - КБ и Б 1903.

„Кьобехавен Болдклуб“ дава своята инфраструктура, докато „Болдклубен 1903“ жертва лиценза си за новата кауза, наречена ФК „Копенхаген“. Идеята е клубът да се превърне във водеща фигура в местното първенство и да бъде фактор в евротурнирите.

През сезон 1998/99 „Левски“ усеща силата на новия датски проект. Двата тима се изправят един срещу друг в турнира за купата на УЕФА, а крайният резултат за „сините“ е катастрофален - 1:6. „Лъвовете“ печелят мача в София с 2:0 пред едва 2000 зрители. Причината за ниската посещаемост е правило на УЕФА, според което стадионите, домакини на мачове от евротурнирите, трябва да имат седалки. На реванша скандинавците печелят с 4:1, а почетното попадение за „Левски“ е дело на Здравко Лазаров.

Едва през 2001-ва идва втората титла на тима в Дания. Златната епоха за клуба обаче започва след назначаването на наставника Стале Солбакен. Под негово ръководство „белите“ влизат за пръв път в груповата фаза на Шампионската лига през 2006 г., а три години по-късно се превръщат и в първия местен отбор, успял да прескочи груповата фаза.

Вследствие на доброто си представяне в евротурнирите „Копенхаген“ може да се похвали в момента като скандинавския отбор с най-висок клубен коефициент в УЕФА.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд онлайн

Този уебсайт използва "бисквитки"