Корнелия грее като муза в изобразителното изкуство

На събора на Бузлуджа подариха пореден портрет на водачката на левицата

„Няма нищо по-повърхностно от това да се рисуват красиви жени. Най-прекрасните портрети в изкуството са на грозни жени. Ако рисувате Бриджит Бардо, това е артистичен провал. Стойте надалеч от красивите залези. Ако рисувате залези, се излагате на голяма опасност.”

С този съвет на великия колумбийски художник Фернандо Ботеро явно не желаят да се съобразят артистично-изкушените фенове на Корнелия Нинова. Те напират да рисуват красивата лидерка на БСП и нищо не може да ги откаже в тяхната целеустременост. Донякъде това им е простено, защото са предимно самоуки труженици на четката и палитрата.

За пореден път Нинова грейна на картина миналата събота, изобразена като Мадона от платно на големия български художник Владимир Димитров-Майстора.

По време на традиционния събор на БСП на Бузлуджа Нинова бе приятно изненадана от картината-подарък, поднесена є от автора - Юсуф Мустафов от шуменското село Средня.

Самоукият художник разказа пред журналисти, че й подарява картината с пожелание „да води партията за правда и за свобода, за да живеем в мир и достойно в нашето мило Отечество България”.

С широка усмивка Корнелия Нинова вдигна високо картината, на която е нарисувана усмихната и в народна носия.

Най-вероятно шефката на Столетницата ще закачи армагана в кабинета си в соццентралата на „Позитано” 20.

Веднага в социалните мрежи се появиха иронични коментари, които определиха творбата като Мадоната от Крушовица, имайки предвид родното село на Нинова.

По-възрастните социалисти целуваха ръка на Нинова и й подаряваха погачи и козунаци, а пък по-младите си правеха селфи с нея.

Това съвсем не е първият опит за артистично пресъздаване на образа на лидерката на левицата. Точно преди една петилетка почитател на бившия депутат от Пиринско Корнелия Нинова я вписа в гоблен. Там тя е изобразена в автентична национална носия. Авторът я публикува на фен страницата й във Фейсбук. Никой още не е разбрал истинското име на страстния почитател на дамата от БСП. За него се знае, че се подписва с арабското име Самир Сами, но е българин. Самир е взел името от арабин, който приютил преди време, човекът починал и нашенецът приел неговото име.

Самир е категоричен, че Корнелия е неговият идеал за жена, за политик - няма такова съчетание, категоричен е той. Почитателят на Нинова е живял в Германия, където е работил като реставратор.

„Харесвам Корнелия Нинова като жена. Тя носи типичните черти на българката”, каза в „Събуди се” по Нова тв Самир Сами.

Той има още много колажи на различни публични личности, като сред тях има много политици. Самата Корнелия Нинова много се смяла, когато колеги й показали снимка на гоблена, и се зарече да отслабне с 10 кг, за да заприлича на „себе си” от платното, както и да открие кой е креативният й почитател, за да му благодари за оригиналното хрумване.

„Благодаря на автора, че ме е видял по този начин”, каза през 2014 г. Нинова. Тя сподели, че е разбрала за колажа от колеги и са го приели от забавната му страна. „Да, харесах се, въпреки, че ми е малко сладникаво”, допълни тя.

Не след дълго се появи и второ уникално произведение на мистериозния майстор Самир, вдъхновено от депутата от Нинова. Този път той направи гоблен с лика на Нинова и го озаглави „Момичето с плодовете”, използвайки творбата на Владимир Димитров - Майстора, „Жътварка”.

Засега утвърдените майстори на живописта и скулптурата в България се въздържат от изобразяване на съвременните ни партийни лидери. Това е вероятно рефлекс срещу печалния опит от годините на соцреализма, когато масовото рисуване на партийните величия бе въпрос на чест и утвърждаване като творец. Времената обаче се менят и нищо не се знае. Защото както е казал великият индийски водач Джавахарлал Неру: „Ако обърнем портретите на вождовете с лице към стената, това няма да обърне хода на историята”.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд

Този уебсайт използва "бисквитки"